/ netinfo
Производители и берачи на протест, изсипаха щайги с череши край старозагорско село
97663
Производители и берачи на протест, изсипаха щайги с череши край старозагорско село
Производители на череши на протест, зам.-министър отиде при тях
  • Производители и берачи на протест, изсипаха щайги с череши край старозагорско село
  • Производители на череши на протест, зам.-министър отиде при тях
Черешопроизводители и берачи от Старозагорски регион изсипаха на пътя край село Загоре десетки килограми череши по време на протест, в който настояха за по-високи изкупни цени на сезонния плод. За да се срещне с недоволните земеделски стопани, дойде зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който обясни, че е учуден от заявения протест. По думите му разговорите и консултациите между министерството и черешопроизводителите вървят от седмица, ако се наложи държавата може да се намеси с решение на проблема, но няма как да определя пределни цени на продукцията.
 
Изкупуването на череши започва с 0.60 лв. за килограм

Предварително заявената блокада на магистрала „Тракия” за около четири часа и половина край Стара Загора не се състоя. По думите на директора на полицията в областния град разрешение за това няма, постъпило е само уведомително писмо. Вероятно това беше причината протестът на черешопроизводители и в пъти повече от тях берачи от околността да се пренесе в отсечката край село Загоре.
 
Диви свине нападат черешите в Кюстендилско, гонят ги с оръдие

Там берачите изсипаха на земята няколко щайги с череши пред погледа на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и се оплакаха от ниските изкупни цени.  Пазарните отношения между производители и търговци не са ангажимент на държавата, тя няма как да се намеси и да посочва пределни цени, посочи зам.-министърът. Работа на всеки е да реши какъв договор ще подпише и каква цена ще има заложена в него, каза Димитров. Той посочи, че една от темите на заседанието на Съвета на министрите на земеделието от ЕС в София са нелоялните търговски практики. Да предложиш на производител договор без цена, без срок или без количество на това, което ще купиш, е нелоялна търговска практика, обясни той.

Повод за производители и берачи от Старозагорско бяха именно ниските изкупни цени на черешите.