usa
usa / iStock/Getty Images
С 30% се увеличават средствата по българо-американската програма за образователен обмен „Фулбрайт“. По нея 24 български стипендианти всяка година се обучават в Съединените американски щати, а с новия бюджет ще станат 38 – 40 души.

Сред стипендиантите по „Фулбрайт“ е доц. Петя Димитрова от Института по микробиология към БАН. Специализирала е в клиника в град Рочестър, щата Минесота. Занимава се с нови методи за лечение на артрит и ставни възпалителни заболявания.

"Най-ценното на клиниката е, че там се правят едни от най-добрите изследвания в областта на лечение на рак, както и в областта на регенеративна медицина. Аз именно бях в такъв департамент - по регенеративна медицина, където се опитваха да прилaгат нови иновативни методи. Например с много малки молекули да балансирате процесите на ракови заболявания или ставни, възпалителни процеси. Прекарах един сравнително кратък период от три месеца, но успях да видя много неща, не само по отношение на науката, но и това как функционира взаимодействието между лекарите и пациентите", споделя Димитрова.
 
Програмата „Фулбрайт“ се осъществява вече 26 години като за това време по нея са преминали 1300 човека. Тя дава възможност за обучение на бакалаври, магистри и докторанти, като продължителността му зависи от образователната степен, а кандидатстването става онлайн.