/ БГНЕС
Мисля, че досега позабавихме нещата, защото както стана дума, тръгнахме на разпространение на тази инфекция в нашето общество заедно с други държави, които позабавиха малко мерките. И навременните мерки бяха много добри. Сега най-важна е самодисциплината на българите. Българинът обикновено се мобилизира, но много бързо му минава мобилизацията. Това заяви в ефира на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той беше категоричен, че засега правителството полага всички усилия. "Обикновено ни критикуват - че така безпланово, напротив, ние следваме стъпките на Национален пандемичен план и стъпките, които правим, гледаме да вземем най-добрите опити от държавите, които имат успех", допълни професорът.

"Винаги някои специалисти казват колко предпазват маските и болният да не разпространява. Ами здравият колко ще го предпази? Цял Китай носи маски - моето мнение е, че е хубаво да се носят, да се дезинфекцират ръцете също", каза още той

Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена до юли

Има постепенно плавно увеличаване на болните и проф. Кантарджиев заяви, че в момента сме на този етап, където трябва да внимаваме за няколко неща.

"Първо, всеки здравен работник, който работи в болнично заведение, при първите появи на инфекция: гърлобол, хрема, повишена температура, трябва да бъде изследван за коронавирус, защото той може да зарази много хора. Това е грешката, която много държави направиха. Второ, всички болни в страната с двойна бронхопневмония, с рентгенологични данни, щабът направи всичко възможно, министерството също, да стигнат до всички лекари опитът и инструктивните материали от Китай и това, което препоръчва СЗО. Всеки рентгенолог е наясно с ренгеновата картина на една пневмония, причинена от този вирус, всяко едно съмнение трябва да бъде лабораторно потвърждавано. Трето, там където все още се събират хора, където има сфери на икономиката, на държавното управление, администрация, там също трябва да се търсят първите случаи, за да не се допусне взрив от заболели", посочи той.

Професорът заяви също, че в момента сме в етап, когато всеки, който може, трябва да си остане вкъщи. "Всяко предприятие и държавно учреждение да направи екипния принцип. Има инструкции към работодателите на сайта на Националния център - на колко метра трябва да има дезинфектанти, кой и кога трябва да слага маските, какъв е режимът на влизане в помещенията и колко души трябва да се събират", допълни професор Кантарджиев.

"Ако стопанският живот замре и всички си останат вкъщи за 2-3 седмици, болните ще умрат в къщите, тези, които имат нужда от друга медицинска помощ, ще умрат, няма да имаме ток, вода, и ще престане, няма да има разпространение. Но това едно цивилизовано общество не може да си го позволи и трябва тези, които могат да работят при спазване на правилата, трябва да се работи. Без работа - държава няма", заяви професорът.

Той заяви, че горе-долу на два дена имаме случай в нов областен град и повечето областни центрове вече са с циркулация на вируса и сега се очаква едно плавно увеличение на случаите, за да може да издържи здравната система.

Д-р Кунчев: Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен

"Отпускането идва, след като случаите започнат да намаляват, но отпускането не е разпищолване, защото ако вземеш мерки и бавно се увеличава броят, то и по-бавно отмира. Ако пуснеш всеки да си прави каквото иска, да се събират на фиести, на шествия, на работещи кръчми за два месеца ще измрат и ще се разболеят много хора и след месец вече няма да има циркулация", каза още той.

"Когато казваш, че един тест е бърз, това не значи той да се провежда само за няколко минути, а трябва да казваш този тест в коя фаза на инфекцията е меродавен. Всичко, което е за доказване, това са директните тестове, където се доказва вирусът в носоглътката", каза професорът.

Той обясни, че правилното, когато се взима материал, е той да се взима много дълбоко от носа и от гърлото. "Когато тези два тампона се поставят в транспортна среда от 2 милилитра и много добре се разтъркат, така че да падне слузта, това е материалът за генетичното изследване, което се прави - PCR за доказване на РНК. Освен това има бързи тестове, които са много по-надеждни, когато този тампон, материалът се изследва имунологично и се доказва антиген на вируса. Това в началото на проявеното заболяване може да се докаже", заяви Кантарджиев.

И допълни: "На четвъртия ден след контакта с вируса започва заболяването и от началото на проявите на симптомите след 7 или 10 дена може да ги имаш антитела. Тестът с пръстчето доказва антитела, дали вече си преболедувал или дали си бил в контакт с вируса отпреди 7-10 дена".