Голям пожар избухна в района на първомайското село Искра. Огнената стихия се е разразила в труднодостъпен район и е достигнала само на метри от последните къщи. Горят над 500 декара борова гора, сухи треви и храсти. Пожарът бушува вече 20 часа. В борбата с него участват 50 души – пожарникари, служители на горското стопанство и доброволци. А селото е изправено пред голям проблем – няма вода. Притеснението на хората е огънят да не стигне до къщите, посочва NOVA.

Къщата на 72-годишната баба Елена Георгиева е една от първите в село Искра. И е точно на 100 метра от горящото било. „Цяла нощ гледаме как огънят гори и треперихме. Защото сме близо до огъня. Пламъците бяха много нагоре. Беше много страшно”, разказа тя.

Голям пожар пламна край Първомай (ВИДЕО)

Пламъците се извисявали над 10 метра. Хората в селото останали будни през цялата нощ в готовност да се евакуират от домовете си.

Пожарът избухнал вчера следобед към 16 часа, но до вечерта бил потушен. През нощта обаче вятърът разпалил нови огнища и пламъците обхнавали по-голям фронт от боровата гора. Местността е труднодостъпна и пожарен автомобил до горе не може да стигне. „Трудно се гаси в такива площи, защото там има повече тръни, непроходими храсталаци. Специално за този пожар е невъзможно да се откара противопожарна техника”, каза комисар Георги Мангараков, директор на  пожарната в Пловдив.

„Гаси се с тупалки, подръчни средства, пръскачки. С моторни триони правим проески, за да може да го локализираме до мястото, до което можем да стигнем”, обясни кметът на Искра Тодор Налбантов.

По улиците в селото има хидранти,от които пожарните автомобили да зареждат, но вода няма, защото Искра е на воден режим. Според местните жители гората е запалена умишлено. Засега пожарът е ограничен, но не е потушен. Към този момент опасност за къщите на хората няма.

Според местните жители гората е запалена умишлено. В борбата с огнената стихия се включиха и доброволци от селото.

Екип на пожарната и служители на горското стопанство ще останат дежурни в гората през цялата нощ, за да се разпали огънят отново.
nova.bg