/ iStock/Getty Images
Продължава съдебния процес срещу подсъдим, предаден на съд от Софийска градска прокуратура, за двойно убийство на дете и жена, съобщават от прокуратурата.
 
Днес, на 16.06.2020 г., се е провело съдебно заседание по внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт срещу В.А.
 
Двадесет и осем годишният подсъдим работел като охранител в частна фирма. Мъжът имал издадено разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, като притежавал пистолет м. „Smith&Wesson“.
 
В.А. живеел на семейни начала с Д.М. в столичния квартал „Надежда“, с която имали дъщеря - Н.А., родена на 22.10.2017 г. Отношенията между двамата били обтегнати, поради което към м. октомври 2018 г. те били фактически разделени.
 
Около 14 ч. на 29.10.2018 г. подсъдимият В.А. отишъл да види детето си. Между него и Д.М. възникнал конфликт. Той ударил жената с юмрук в главата и тялото, след което извадил носеното от него оръжие, насочил го към нея и произвел два изстрела. Куршумите попаднали в областта на брадичката и шията, в резултат на което пострадалата паднала. Тогава подсъдимият взел малолетното им дете и напуснал апартамента. Отишъл с него до Северния парк, където изхвърлил мобилния си телефон. След това се придвижил към кв. „Илиенци“, където обядвали в заведение за обществено хранене. Впоследствие, след като спрял на автостоп лек автомобил, заедно с дъщеря си, отишъл в ж.к. „Хаджи Димитър“.
 
Няколко часа по-късно, поръчал такси за ж.к. „Надежда“, където принудил шофьора да му предаде мобилните си телефони. Накарал го да потегли първоначално в посока към автомагистрала „Люлин“, а след това и към с. Долни Богров. За целта подсъдимият употребил сила, като нанесъл на водача удар с пистолет в областта на тила. Заплашил го с думите: „Ако изпълняваш това, което ти казвам, ще живееш“. През цялото време държал дулото на оръжието опряно в шията му.
 
При пристигане в селото, подсъдимият В.А., заедно с малолетното си дете, се подслонили в тухлена постройка в близост до пътя.
 
Междувременно родителите на пострадалата Д.М. посетили адреса, обитаван от дъщеря им. С помощта на ключар успели да влязат в жилището, където открили безжизненото тяло на жената. По техен сигнал започнало издирване на В.А. и Н.А. от органите на МВР. В резултат на действията им местонахождението им било установено.
 
При пристигането на полицейския екип мъжът и детето спели. От шума подсъдимият се събудил, след което произвел изстрел срещу дъщеря си. Насочил оръжието и срещу себе си, опирайки пистолета до главата си. Заслепен от прожекторите на полицаите, А. натиснал спусъка и произвел изстрел, но, отдръпвайки се инстинктивно, не успял да се простреля.
 
В хода на досъдебното производство е била извършена съдебнопсихиатрична и съдебнопсихологична експертиза, от която е видно, че подсъдимият В.А. е психично здрав и е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него и да ръководи постъпките си.
 
Подсъдимият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.
 
Съдебният процес по наказателното производство продължава. Следващото заседание е насрочено за 18.06.2020 г.