Присъдата по делото срещу Цонев е изненада за зам. градския прокурор на София
Присъдата по делото срещу Цонев е изненада за зам. градския прокурор на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Оправдателната присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев за мен е голяма изненада, тъй като по делото има достатъчно доказателства, които да сочат за извършено престъпление - подкуп. Това каза пред БНТ Божидар Джамбазов, заместник градски прокурор на София.

За съжаление, трудно може да коментираме защо беше постановена тази присъда, без да са налице мотивите на съда, но лично аз съм изключително озадачен, защото знам какви доказателства се съдържат по делото. Още повече, че тези доказателства станаха достояние на цялата общественост, заяви Божидар Джамбазов. Той мотивира отсъствието си от съдебна зала по време на произнасяне на присъдата с думите, че е имал лични планове, които не е имало как да наруши.

Заместник градският прокурор отговори на казаното от Николай Цонев, че делото е било по поръчка на изпълнителната власт. Той каза, че е неуместно да се говори за политическа или външна намеса.

Няма никакви оттенъци на политика в процеса или поръчка - делото е внесено в съда на базата на доказателства, заяви Джамбазов. Според него да се говори за политика, при положение, че са дадени 20 хиляди евро и всичко е документира и записано, е неуместно. Категорично ще протестирам оправдателната присъда, заяви заместник-градският прокурор на София.

БГНЕС припомня, че Софийският градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за подкуп на следователя Петьо Петров. Бившият министър беше зрелищно арестуван при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 година в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство и съдията от Софийския градски съд. По време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев тогава нарече Цонев "абсолютен престъпник", след което беше наказан, направи си отвод по делото и го предаде на Божидар Джамбазов. Това бе и поредната оправдателна присъда по дело срещу Николай Цонев.