Президентът: Животът на Китов заслужава аплодисменти
Президентът: Животът на Китов заслужава аплодисменти / cнимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева и БГНЕС
Десетки близки, колеги и обикновени граждани присъстваха на поклонението пред световноизвестния български археолог и траколог Георги Китов. Траурната церемония се състоя в Археологическия музей в София. Президентът на страната Георги Първанов беше сред дошлите да почетат паметта на учения. Държавният глава категорично каза, че животът и делото на Китов заслужават аплодисменти. Същото мнение изрази и другият голям роден археолог проф. Николай Овчаров.

Въпреки студеното време около Археологическия музей се образува опашка от хора, дошли да се преклонят пред паметта на големия български археолог и траколог Георги Китов. Сред тях имаше граждани, които не са познавали лично ученият, но дошли да се поклонят пред паметта му. Имаше и млади хора, които участвали в разкопки заедно с Китов. Да си поклонят пред тленните останки на българският Индиана Джоунс, както наричаха Китов в родната, а и в чуждестранната преса, бяха дошли президентът Георги Първанов, министрите на културата и на образованието Стефан Данаилов и Даниел Вълчев, директорът на НИМ Божидар Димитров, колегата на Китов и също голям археолог проф. Николай Овчаров. Венци, цветя и съболезнователни адреси бяха поднесени в памет на Георги Китов.

Държавният глава каза, че не може да не се тъгува при загубата на човек като Китов, голям археолог, траколог и учен. "Аз съм имал удоволствието да го наблюдавам лично на неговите обекти, на разкопките и в Старосел, и на могилите в Долината на тракийските царе. "Имах и шанса да са един от първите, които докосват бронзовата глава на тракийския владетел. В Китов имаше много енергия, много страст и разбира се много професионализъм. Не на последно място той беше пример на родолюбие. Такъв българин наистина ще ни липсва", каза президентът. Той допълни, че започнатото от Китов трябва да се продължи. Категорично животът и делото на Георги Китов заслужават аплодисменти, каза президентът. "Отвсякъде е човек, който събира възторг, човек, който ще живее не само с онова, което е открил, но и с онова, което е дал на своите ученици и мисля, че за Китов ще се говори и пише тепърва", коментира държавният глава.

С мнението на президента, че Китов, животът и постиженията му са достойни за аплодиране се съгласи и проф. Николай Овчаров и подчерта още, че започнатото от Kитов трябва да се продължи. "Убеден съм, че трябва да продължим делото му. Иначе ще бъде кощунство пред неговата памет. Сега не виждам кой може да го замени, но все пак се надявам, че ще се намери такъв човек, който да го замени и да продължи делото му, защото обекти като неговите не трябва да бъдат замразявани. В личен план ще го запомня с това, че все беше усмихнат. Разбира се имаше и противоречив характер, при него имаше всички сблъсъци на характера. Но важното е, че беше много напорист, много упорит, просто можеше да докарва нещата до край. Беше интересен като човек, мога да кажа. Пак няма да го обрисувам като много добър, имали сме странни отношения, но никога не сме се карали", каза проф. Овчаров.

Министърът на културата Стефан Данаилов подчерта, че ще настоява от бюджета на страната да се отделят повече средства за археология. В съболезнователното си слово министърът каза "Смъртта винаги идва неканена. Но има случаи, когато ни връхлита хищно и ограбва, като отнема от нас приятели, близки, съратници, чието място за дълго ще остане пусто. Малцина са хората, които така целенасочено са посветили живота си на една кауза. Името на Георги Китов ще остане завинаги свързано с тракийските гробници при Стрелча и Александрово, с гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка, с религиозния комплекс в Старосел и много други безценни свидетелства на тракийската култура по нашите земи. Един пълен с идеи живот, дал толкова много на България, си отиде без време. Само два дни преди да ни напусне той откри нова златна находка – нагръдник на тракийски аристократ заедно с бронзова броня, копие и меч от пети-четвърти век преди Христа. Като блестящ учен и авторитет, пред когото се прекланят световни светила на ума, доктор Георги Китов работеше с план и въображение за утвърждаване на тракологията в световен мащаб. Винаги носеше атмосфера на мъдрост и гледаше на живота и работата си с отговорност за важността на човешката си мисия, което го направи един от колосите на българската наука", изтъкна министър Данаилов.

С думи на признателност и преклонение пред Георги Китов с него се сбогува и директорът на НИМ Божидар Димитров, съболезноветелен адрес до близките изпрати и премиерът Сергей Станишев.

Георги Китов почина на 14 септември по време на разкопки край Старосел.