/ Прессекретариат на държавния глава
За по-активен двустранен политически диалог между България и Украйна и възобновяване на заседанията на Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество призова държавният глава Румен Радев на среща с посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, съобщиха от прессекретариата на президента.

На срещата на "Дондуков" 2 президентът Радев е подчертал, че народите на България и на Украйна споделят дълбоки исторически, културни и духовни връзки и институциите в двете държави следва да обединят усилия за внасянето на нова динамика в тяхното развитие и задълбочаване.

И България, и Украйна споделят общ интерес от реализацията на редица проекти в икономиката и инфраструктурата, е било посочено по време на разговора.

Възможност за разширяване на партньорството дават и инструменти на Европейския съюз като Дунавската стратегия, чрез по-активното участие на Украйна. През последните години нараства интересът на украинските граждани за работа и туризъм у нас, като страната ни е посетена от 470 000 украинци през миналата година.

България очаква да бъде запазена административната и функционалната цялост на историческия Болградски район при осъществяването на административно-териториалната реформа в Украйна, е подчертал още на срещата президентът Румен Радев. Държавният глава е откроил големия интерес на страната ни за всестранно развитие на връзките със сънародниците ни в Украйна за запазване на техния език, национална идентичност и култура. Посланик Москаленко е уверил, от своя страна, че целостта на Болградския район няма да бъде засегната от административната реформа в страната и историческият район ще бъде съхранен.

Москаленко е изразил и признателност за принципната и последователна подкрепа на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна.