Президентът на Унгария Каталин Новак е на официално посещение у нас
С официална церемония на площад "Св. Александър Невски" посрещнаха президента на Унгария Каталин Новак, която е на посещение у нас по покана на държавния глава Румен Радев. 

Там унгарският президент отдаде почит пред паметника на Незнайния войн.

БТА

След това на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Каталин Новак ще имат среща "на четири очи", след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Унгария. 

БТА

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени перспективите за последващо разширяване на двустранното сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, инвестициите, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред.

БТА

По време на посещението си у нас държавният глава на Унгария ще се срещне с министър-председателя Гълъб Донев.

През януари на посещение у нас по покана на служебния външен министър Николай Милков беше министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Сред акцентите на срещата между тях бяха последващото задълбочаване на стратегическото партньорство в различни области от взаимен интерес, сътрудничеството между България и Унгария в рамките на Европейския съюз и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Ние сме срещу тенденцията България и страните на първа линия да се превърнат в буферни зони като лагери за нелегална миграция. Това каза президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на държавно посещение у нас. 

Радев каза това в отговор на журналистически въпрос дали страната ни получава подкрепа от Европейската комисия (ЕК) за укрепване на сухопътната ни граница с Турция.
Той обясни, че България получава подкрепа по линия на Frontex- по линия на присъствието, и по линия на техническо оборудване за наблюдение и опазване на границата. 
Вече изпратихме в Европейската комисия (ЕК) вижданията на България и необходимите финансови разчети, така че да се подобри значително охраната на българската граница. Предлагаме да се изгради солидна ограда, която ще намали до минимум възможността за нелегално влизане на територията на ЕС, заяви Радев и добави, че към момента този подход не се приема от ЕК. 

Според него е добре, че има готовност за помощ в различни технически средства за наблюдение и опазване на границата, но те не трябва да вървят заедно с промяна в подхода и европейската политика по отношение на нелегалната миграция.

Защото когато имаме още по-добри технически средства за наблюдение и охрана, които ще регистрират проникване вътре на територията на ЕС, остава въпросът, след като тези хора проникнат и вече в много по-голяма степен това нелегално преминаване ще се констатира на границата, какво правим с тези хора, посочи Радев. 
Той обясни, че те ще бъдат регистрирани, но попита какво ще се случи с тях след това. 
Елена Николова/БТА