Президентът на Гърция получи титлата доктор хонорис кауза
Президентът на Гърция получи титлата доктор хонорис кауза / netinfo

Президентът на Гърция Каролос Папуляс беше удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той получи и почетния знак със синя лента на университета.

България постигна политическо, институционално и икономическо чудо, за да стане възможно приемането й в един съюз на държави, който въпреки неговите слабости представлява световен пример за развитие, качествена демокрация и ценностна система, каза президентът Папуляс в словото си. Той посочи, че присъединяването на България и Румъния към ЕС е първата стъпка към една нова политическа реалност в балканското пространство, реалност, която е чужда на националните противоречия и икономическото бездействие.

Каролос Папуляс каза, че Гърция е сред най-горещите поддръжници на европейската перспектива на Балканите. В рамките на тази перспектива всички страни-кандидатки от нашия район трябва да бъдат разглеждани на равна нога и въз основа на настоящето, а не на миналото, посочи гръцкият президент. "Балканските народи са страдали много от антагонизма за създаване на сфери на влияние, от конструирани национализми и граждански войни. ЕС е длъжник на Балканите, а не Балканите на Европа", каза президентът Папуляс.

Днес е последният ден от държавното посещение на гръцкия президент в България.