/ БГНЕС, архив
Президентът Радев в ново обръщение за изборните правила
Президентът Радев в ново обръщение за изборните правила
93269
Президентът Радев в ново обръщение за изборните правила
  • Президентът Радев в ново обръщение за изборните правила
Президентът Румен Радев приветства куража на правосъдното министерство да предложи промени в изборните правила. Това стана ясно от обръщението към нацията на държавния глава.
 
Миналата седмица беше публикуван за обществено обсъждане и впоследствие оттеглен проект за законови промени, които предвиждаха уседналост на всички избори. По този начин се стигаше до ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина.
 
Служебният кабинет предложи да се ограничи гласуването на българи в чужбина
 
Малко след като предложенията за изборни промени бяха публикувани и предизвикаха скандал, бяха оттеглени, а правосъдното министерство уволни служител, който го качил за обществено обсъждане, без да съгласува текстовете с министъра. Тогава уволненият Любомир Талев твърдеше, че текстовете са писани под настояване на президентството.
 
Радев не подмина темата. "Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права. Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят и по-добри решения", обяви той.
 
Отмениха искането за уседналост на изборите

Президентът посочи, че на последните избори сме станали свидетели на опити за вмешателство отвън и допълни, че днес са необходими отговорни действия.
 
"На следващото 44-ото Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. В това отношение приветстват куража и усилията на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат промени не само в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет", заяви държавният глава.
 
Президентът посочи, че сега на ход е новият парламент и допълни, че се надява да има мнозинство, което да гласува адекватни промени.
 
Българите в чужбина – гневни заради готвените промени в изборните правила

"Надявам се то да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания", посочи Радев.
 
А освен изпълнение на предизборните обещания, според Радев обществото очаква мерки, свързани с бедността, корупцията, престъпността, както и  с шоковото поскъпване, гласувано от КЕВР.