Превозвачи блокират всички пунктове по границата с Гърция
Превозвачи блокират всички пунктове по границата с Гърция / БГНЕС
Превозвачите блокират всички пунктове по границата с Гърция
84398
Превозвачите блокират всички пунктове по границата с Гърция
Превозвачите блокират всички пунктове по границата с Гърция
  • Превозвачите блокират всички пунктове по границата с Гърция
  • Превозвачите блокират всички пунктове по границата с Гърция

Блокада на всички пропускателни пунктове на границата с Гърция готвят превозвачите. От 10 часа сутринта днес няма да се пропускат никакви автомобили от и за Гърция, каза пред Дарик Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.

Междувременно продължават протестните действия на недоволните шофьори на Кулата. Преди пункта снощи имаше 15-километрова колона от камиони, както и леки коли и автобуси.

Шофьори блокират Кулата с жива верига

Днес в 10 часа сутринта започва безсрочна блокада на всички гранични пунктове между България и Гърция, каза Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи:

"При Маказа, Златоград и Капитан Петко войвода ще ги затворим също. Да знаем, че няма граници за Гърция и това е. Превозвачите да се ориентират към други държави. Това чакане - да живеят в нечовешки условия, няма как да продължава повече. Абсолютно за всички ще затворим границите. След като Гърция не пуска наши превозни средства, и ние няма да пускаме никакви превозни средства".

Шофьорите настояват за пълно отваряне на границата без часово ограничение и са категорични, че протестът им ще продължи, докато гърците не вдигнат блокадата напълно:

"При категорични и ясни гаранции, че няма да има повече блокади, тогава ще вдигнем блокадите от българска страна. Предайте на всички пътуващи - алтернативен маршрут през Македония, там се преминава с лична карта, така че няма никакъв проблем".

България поставя пред Съвета на ЕС въпроса за блокадата на границата ни

Междувременно през целия ден вчера продължи блокадата и от двете страни на граничен пункт Кулата. Шофьорите на тежкотоварни автомобили направиха жива верига и не допускаха преминаване и на леки коли и автобуси. От българска страна имаше 15 километра опашка от камиони, а от гръцка - 12. Към протестиращите шофьори на границата се присъединиха и граждани, както и превозвачи, чакащи на територията на Гърция, каза Вангел Цилев от Инициативния комитет на недоволните шофьори:

"Вече тук има и обикновени граждани. Просто гърците си играят с нервите на хората. Играят си с нас на котка и мишка. Пълна блокада и да заповядат тук хората от Европарламента".

До момента не са се състояли преговори между България и Гърция в търсене на изход от ситуацията на границата.