Превозваческите организации се разединиха за проблемите по българо-гръцката граница
Превозваческите организации се разединиха за проблемите по българо-гръцката граница / БГНЕС

Двете най-големи превозвачески организации се разделиха в позициите си относно проблемите по българо-гръцката граница. Асоциацията на Миролюб Столарски ще заведе иск заради загубите на бранша от стачката в Гърция. В същото време, другата голяма организация, тази на Красимир Лалов, смята, че браншът е бил предупреден за законния протест на фермерите и загубите са лични.

Според Лалов блокадата се представя твърде преувеличено: „По бавно става транспортът, отколкото трябва да е. Но като се приеме, че това е форсмажор, за който сме били предупредени, значи сме могли да вземем мерки и да не товарим за Гърция. Шофьорите спекулират с тази стачка и половината лъжат работодателите си, че не може да се минава. От гръцка страна, на километър преди границата, гърците са си направили съвсем нормално да спират всички камиони и да ги пропускат през така наречените прозорци през 2 или 3 часа по 40-50 камиона. Не е лъжа, че гръцки фермери разнасят храна и вода на нашите.”

Миролюб Столарски беше на друга позиция и затова след края на стачката неговата организация ще предяви иск към гръцката страна за понесените загуби от българските превозвачи: „Над 10 милиона са преките загуби, а има загуби, които са предявени към нашите превозвачи. Взехме мерки, доколкото можахме, но могат ли да се вземат мерки за 7 дни?

Миналата година двете организации подписаха споразумение за обединението си в конфедерация, но тя не беше регистрирана в съда.