Премислят управлението на болниците за рехабилитация
Премислят управлението на болниците за рехабилитация / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

За децентрализация на специализираните болници по рехабилитация ще настоява министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Това заяви самата тя след като разгледа балнеосанаториума в Кюстендил.

„Състоянието на балнеосанаториумът е плачевно. Това са много пропуснати възможности за лечебното заведение и балнеологията в България. Нашата природа има вода, лечебна кал, лечебна луга, а в другите страни от едно гьолче правят туризъм. Ние при свръхщедрост на природата не правим нищо”, коментира д-р Андреева.

„Вероятно ще има преосмисляне дали е най-добрият начин на управление всички тези болници за рехабилитация да бъдат под една шапка, защото в днешно време е трудно да се управлява лечебно заведение, а мога да си представя какво е да се управляват 14. Тези лечебни заведения трябва да имат известна самостоятелност”, заяви още министърът на здравеопазването.

„Разбрах, че въпреки изключително подтискащите условия тук, балнеосанаториумът все пак е на печалба”, коментира още Андреева.

Тя уточни, че при добро управление тези лечебни заведения могат да са конкурентноспособни. Ако имат възможност да реинвестират печалбата и общините им помагат, ще имат шанс да се развият като центрове.

„Това е един дълъг дебат, който предстои. Ще мислим да децентрализираме тези лечебни заведения, всяко да е търговско дружество и да се върви под някаква форма - държавата и общините да имат съвместно участие или да е само общинско. Да могат общините, съгласно спецификата си да могат да ги управляват, надявам се по-добре”, заяви още д-р Таня Андреева.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пое ангажимент, ако има пари в бюджета на министерството да преведе 600 000 лв. за ремонт на специализираната болница по рехабилитация в Кюстендил. Тя уточни, че сега се прави отчет на изпълнението на бюджета за първите шест месеца на годината.

Други новини от Кюстендил