Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред“, изтъкна министър-председателят, който направи оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция „Лозенец“. 

Там се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, съобщават от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов напомни за последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар. 

„Борихме се много, благодарен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб Балкан, надграждаме нашата енергийна система и направихме модерна инфраструктура“, посочи Бойко Борисов. 

„На псевдодемократите не е нужно да се доказваме колко добри евроатлантически партньори сме, неслучайно имаме най-добрите компресори“, категоричен беше премиерът. 

„Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м. газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. 

Бойко Борисов компресорна станция
Правителствена информационна служба

„Нека българите видят огромните мащаби. Това са най-добрите американски компресори, свръхмодерни и най-скъпи. За да има тази технологична възможност, ние сме мислили, проектирали и изградили“, подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че правителството преодоля кризи, сред които най-тежката финансова криза, мигрантската криза, а сега и пандемичната криза. Премиерът заяви, че другата седмица страната ни ще получи над 200 000 ваксини. 

Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония - като истински приятелски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини“, добави Бойко Борисов. 

В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД. 

Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ. 

През първия етап на проекта „Модернизация на КС „Лозенец“, КС „Странджа“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“ в периода 2015 – 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите „Странджа“ и „Лозенец“ и по един - на станциите „Ихтиман“ и „Петрич“. За реализацията на тази част от проекта „Булгартрансгаз“ ЕАД инвестира 220 млн. лв.

През 2019 г. стартира изпълнението на втория етап на модернизация на компресорните станции „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, по който се монтират общо 4 нови нискоемисионни компресорни агрегата. През февруари тази година беше въведен в експлоатация монтирания агрегат на КС „Петрич“, който е тип Taurus 70. Продължават строително-монтажните работи и по другите две компресорни станции, като ще бъдат монтирани два агрегата на КС „Лозенец“ от тип Mars 90 и един агрегат на КС „Ихтиман“ от тип Taurus 70. Те ще бъдат въведени в експлоатация до края на трето тримесечие на 2021 г.

По-късно на видеоконферентна церемонията бе сключен договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище „Чирен“, които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището.

Чирен подписване договор
Правителствена информационна служба

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ" ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България, съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др. „От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти“, категоричен беше премиерът Борисов.

"Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени. А изградената до момента инфраструктура ни дава възможност да транспортираме този газ във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100% собственост на България и гарантирано ще остане такава докато ние управляваме", каза още министър-председателят.