Преговарят за намаляване на цените на клиничните пътеки
Преговарят за намаляване на цените на клиничните пътеки / снимка: sxc.hu
Преговарят за намаляване на цените на клиничните пътеки
80045
Преговарят за намаляване на цените на клиничните пътеки
  • Преговарят за намаляване на цените на клиничните пътеки

Започват преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки. Поради недостиг на средства в Здравната каса ще се наложи всяка от дейностите, които извършват болниците, да бъде орязана откъм заплащане с между 12 и 13%. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на финансовата институция, което се проведе късно следобед. Намаляването на цените ще бъде обсъдено с Българския лекарски съюз в началото на следващия месец. Преди седмица обаче от новото ръководство на съсловната организация категорично заявиха, че няма да се съгласят на каквото и да е намаление на цени, когато говорим за клинични пътеки.

Идеята за намаляването на цените на клиничните пътеки се родила днес, след като още 76 болници в страната са поискали бюджетите им да бъдат увеличени с общо 114 млн. лв. Това обаче нямало как да стане, тъй като в резерва на касата има само 93 млн. лв., информира управителят й д-р Глинка Комитов.

„Предложих на Надзорния съвет за тях да бъдат гласувани около 67 млн. лева от оставащите 93 млн. лева, което сами разбирате, че не е много приемливо", каза Комитов.

След като станало ясно, че дори 67 млн. лв. са много за Касата, от надзорния й съвет взели решение да обсъдят първо намаляването на цените на клиничните пътеки, а след това да решат колко да дават на тези 76 болници.

„Не казвам, че Надзорният съвет отказва да заплати тези 67 млн., просто го отлагат. Преди да им бъде изпълнена процедурата, да не се отива към заплащане. Първо говорим и след това плащаме, защото ако постигнем промяна на цените, тези 67 млн. вече няма да бъдат 67 млн.", допълни той.

Д-р Комитов уточни, че никой не е предлагал цените на клиничните пътеки да се намаляват. Това просто било заложено да се случи при недостиг на средства в договора, който подписаха Здравната каса и Лекарският съюз в началото на годината.

Направило впечатление, обаче, че има клинични пътеки, които тази година са се увеличили с 200 % в отделни болници. Тези пътеки нямало как да се проверят, защото били специфични.

„Такива клинични пътеки, които трудно човек може да провери наистина. Примерно травми на меките тъкани на мъжки полови органи", каза още д-р Комитов.

Очаква се цените на клиничните пътеки да бъдат намалени с около 12 - 13%. Толкова е изчислено, че трябва да се спести, за да може Касата да издържи до края на годината. Срещата между ръководството й и Лекарския съюз, на която ще се обсъжда този казус, ще се проведе на 1 юни.