Преглед на печата
Преглед на печата / снимкa: sxc.hu

"Борисов обеща присъди за разбойниците", пише "Сега". Премиерът Бойко Борисов обеща съд за старата власт. "Няма да развалям празника с това, което са правили онези разбойници - заменки на гори, взели са и половината "Галата". Но в следващите 2-3 месеца те ще си получат заслуженото", закани се премиерът по време на честването на 130-годишнината от основаването на бойния ни флот във Варна. "Съдебната система разбра какво иска ЕС. Тя е независима, но не е незавикима от народа. Щом народът иска промяна, тя е длъжна да се променя. Виждам промяна." Така Борисов обясни очакванията си за присъди. Ден по-рано вицепремиерът Цветан Цветанов съобщи, че активно се разследват двама министри.

"ГЕРБ се зарови в кутията на Пандора", коментира "Сега". Лошото наследство е факт, пише авторът. Но не по-малко опасни за новата власт са капаните, които тя сама си залага - незнание, непремерени закани и лекомислени обещания. Кабинетът "Борисов" вече започна да праща в прокуратурата първите траншове от скандални заварени сделки. Но оттук насетне той става зависим - от независимата съдебна власт. Няма да е лесно на герберите - кутията на Пандора се оказа черна дупка. Но по време на криза реформите се правят по-лесно. Днес българите жадуват повече от всякога за ред и справедливост и са готови да платят висока цена за това. Герберите имат шанс бързо да режат всичко гнило по всички етажи на управлението.

"Двама от бившето правителство на мушка", пише "Труд". Става дума за бившите аграрни шефове Нихат Кабил и Валери Цветанов. Очаква се в близко време те да бъдат обвинени за различни длъжностни престъпления. Компания може да им правят бившият заместник-министър Бюрхан Абазов и висшата чиновничка Салиха Емин.

"Прокуратурата разследва депутат от ДПС", съобщава "Сега". Бургаската окръжна прокуратура започна проверка по няколко сигнала срещу депутата от ДПС Дурхан Мустафа. Той е проверяван за дейността си като кмет на община Руен. Според финансовите ревизори в Руен са били налети близо 1 млн. лева за проекти, по които или не е извършено нищо, или са фалшифицирани. "Ако се съберат достатъчно данни за образуване на предварително производство и повдигане на обвинение, делото срещу Мустафа ще бъде спряно заради неговия имунитет, който първо ще трябва да бъде свален", обясни окръжният прокурор Ангел Ангелов.

"Всички замени на гори ще влязат в публичен регистър", казва в интервю за "Сега" аграрният министър Мирослав Найденов. И обяснява: "Ревизията тече, но още отсега може да кажа, че със сигурност ще бъде повдигнато обвинение. Не зная срещу кого, но не може тези безобразия със 70 запазени празни полета, в които да се вписват замени със стари дати, да бъдат подминати от компетентните власти. Да му мислят предшествениците ми. А иначе всички замени ще вкараме и в публичен регистър." Найденов смята, че Брюксел може да размрази парите по програмата САПАРД през септември.

"Бедни селяни ще трябва да извадят по 1000 лева за канал", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Нона Караджова, министър на околната среда и водите. Тя посочва, че в най-скоро време ще бъде поискана от агенцията за финансова инспекция проверка в екоминистерството. "Един от първите ни сигнали към прокуратурата ще е по повод разследването на "24 часа" за налетите в селата Дръндар и Мъдрево пари от предишното ръководство, както и финансирането по няколко пъти за едни и същи проекти на едни и същи села и с едни и същи фирми изпълнители. Имаме съмнения и за финансиране на едни и същи проекти от няколко източника. В момента се правят проверки на 10 обществени поръчки. Но това, което заварихме, е един огромен обем от неправомерни според нас действия", обобщава министър Караджова.

"По-ниски данъци за инвестиции в спората", предлага новият министър Свилен Нейков. От интервюто в "Стандарт" става ясно, че спортният министър гледа на данъчните облекчения за хората, които дават пари в спорта, като на бъдещ проект. "Ако се направят такива данъчни облекчения или преференции към закона, тогава ще има възможност да бъдат признати съответните средства, които са направени. Тогава ще могат много хора да си извадят средствата на бял свят. Сега се търсят хиляди механизми, за да могат да бъдат финансирани състезателите, както подобава. В момента е трудно. Поне тези затруднения ще се опитаме да ги избегнем", обещава министър Нейков.

"Бивш шеф на МО отива на съд за неизгодна сделка", отбелязва "Сега". Бившият шеф на изпълнителна агенция "Държавна собственост" в МО Петър Ненков ще бъде пратен на съд за сключване на неизгодна сделка. Евгени Иванов от Софийската военна прокуратура потвърди, че на Ненков е било повдигнато обвинение. Ако вината му се докаже, го заплашват до 5 г. затвор. Според разследващите през 2003 г. Ненков съзнателно сключил неизгодна сделка за ремонт и така ощетил агенцията с над 21 хил. лева.

"Голямата ревизия! Но засегнатите ще отвърнат на удара", е анализът в "24 часа". Едно от нещата, с което несъмнено ще се запомни новото правителство, е бързият му старт. Не само бързо го сглобиха, но и новите министри буквално от първите си часове започнаха да почистват авгиевите обори на станишевци. Но между етапа "Обезвреждане на цъкащи бомби" и етапа "Изпълнение на програмата", отборът на Борисов ще се натъкне на важен междинен етап - съпротивата на засегнатите среди и кръгове. Засега новата власт надминава всички очаквания при разграбването на завареното. Явно са добре подготвени и ще реализират резултати, когато му дойде времето и да провеждат политиката, за която са избрани. Но дали ще могат да стигнат дотам. Дали ще клекнат пред започналата съпротива или ще я преодолеят. Това не зависи само от качествата на новите министри. Това е вече работа на министър-председателя. И трябва да бъде свършена бързо и решително.

"Пиарът не може да замести политиката", е позицията на Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера. В интервю за "Новинар" тя посочва, че дейността по разработване на политическите решения не може да е шумна и на показ, но не трябва и да е забулена с мистерии. Политическите решения трябва да се вземат обосновано, принципно, да отчитат реалностите и да са в синхрон с ясните приоритети на правителството. Всичко, което остава скрито зад това, води да скандали и неясни въздействия.

"Държава във валутен борд не може да си позволи дефицит", казва в интервю за "Дневник" Владислав Горанов, заместник-министър на финансите. Той коментира водената политика срещу бюджетния дефицит така: "Държавите, които могат да си позволят да играят с обема на парите в обръщение, могат да си позволят и натрупването на дефицит като инструмент срещу спадане на вътрешното потребление. България, като държава във валутен борд, не може да си позволи това. Ние не можем да си позволим да намалим резервите на правителството и резервите, които, условно казано, крепят паричния съвет. И второ, дефицит през 2009 г. означава със сигурност още по-голям дефицит през 2010, което ни тласка към една спирала, водеща към доста черна картина."

"Няма причина да сме оптимисти за кризата", казва в интервю за "Монитор" Руслан Стефанов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Според него очакванията са по-скоро за втори удар на кризата. След като през март и април в най-голямата европейска икономика - Германия, се говореше за съживяване, сега усилено се говори, че вече се виждат обратни признаци и че икономиката пак тръгва надолу. Така че към момента няма причина да сме оптимисти, че кризата е отминала. България се движи с около 6 месеца закъснение по отношение на кризата в сравнение със страните от еврозоната. Това означава, че при нас може да се очаква, че икономиката ще стигне дъното през третото и четвъртото тримесечие на 2009 г.

"Затварят обменни бюра заради данъци", съобщава "Стандарт". Обменните бюра, които не си плащат данъците или подвеждат клиенти с валутните курсове, ще бъдат затворени. Цялостна проверка на всички чейндж бюра в страната започна Националната агенция за приходите. Всяко от тях, което има неплатени данъчни или осигурителни задължения, ще бъде заличено от регистъра и ще му бъде отнето правото да работи.

"Сделките с имоти са намалели с 35%", информира "Дневник". С 35% са намалели сделките с имоти през първото шестмесечие на т.г. спрямо същия период на миналата, показват данните на Агенцията по вписванията. Във всички големи градове, както и в морските курорти има спад. За София, Варна и района около Самоков, където е Боровец, сривът е с около 50%. Причините са намалялата инвестиционна активност и липсата на банково кредитиране, коментират брокери.

"България усвои 1 процент от еврофондовете за 32 месеца", акцентира "Сега". От началото на своето еврочленство досега България е използвала едва 1% от 7-те млрд. евро по седемте оперативни програми и има вероятност 2009 г. да се окаже почти нулева в усвояването на еврофондовете. Това показва справка, направена от вестника. Реална е и опасността да се връщат малкото пари, усвоени досега. На този етап страната ни има право само на авансови плащания. За времето, откакто сме членове на ЕС - 2007, 2008 и 2009 г., Брюксел ни е превел общо 635 млн. евро аванс. Това е под 10% от цялата сума. Останалите над 6 млрд. евро са напълно недостижими.

"В ЕС ще бъдем в групата на реалистите", така отговаря външният министър Румяна Желева на въпрос на "Труд" в кой европейски лагер ще е България по отношение на кандидатурата на Турция. "Ние сме си на Балканите, искаме стабилност и сигурност. Южната ни граница е с Турция. Много внимателно ще следим дискусията за напредъка на Турция и самия преговорен процес. Даваме си сметка, че процесът на разширяване на ЕС трябва да продължи, но реалистично трябва да гледаве какво е възможно и прагматично и да реагираме колкото се може по-бързо", казва Желева.