Преглед на печата
Преглед на печата / Sofia Photo Agency

"Кризата – основен политически аргумент през 2009 г.", е коментарът в "Труд". Според Кольо Колев – от социологическа агенция "Медиана", кризата и усещането "за моята устойчивост към нея" премества гледните точки на избирателите. Потърпевшите ще търсят ново решение. За тях ще е ясно, че "тези" са виновни за незавидната им съдба, за това, че са съкратени, че увиснаха с непокрити кредити. Голяма част ще припознаят като "свои" най-яростните и най-радикалните крила на опозицията. Вече наблюдаваме този процес - "Атака" посреща 2009 г. в укрепнало политическо здраве. От другата страна са тези, които няма да бъдат ударени от кризата. Голяма част от тези хора ще бъдат против експериментите в политиката. Така въпреки кризата, проблемите с европарите, яростта на опозицията, песимизма дори - управляващата коалиция не само не губи, но дори укрепва леко позициите си. По данни от изследване на "Медиана" четири партии са сигурни за следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Атака" и ДПС. Още четири - НДСВ, СДС, ДСБ и "Напред" - имат шансове.

"Промени в законите ще намалят делата ни в Страсбург", е виждането на Миглена Тачева, министър на правосъдието. В интервю за "Класа" тя подчертава, че от година се работи изключително целенасочено по отношение на делата в Страсбург. "Поставих си задачата да намерим верния механизъм, който да заработи така, че да бъдат премахнати всички предпоставки, които водят до осъдителни решения спрямо България в Страсбург. След като направихме задълбочен анализ, станаха ясни и главните причини за осъдителните решения. Тъй като най-голям брой дела са заради лошо законодателство, се заехме със съответните промени. Приехме нови закони, направихме поправка в съществуващи, с които да се гарантира спазването на основните права и свободи", отчита Тачева.

„Европа ми вярва, щом ми дава пари", лаконичен и столичният кмет Бойко Борисов в интервю за "Стандарт". И посочва: "София си е осигурила вече 300 млн. евро по европейските програми. Имаме кредит над 100 млн. евро от Европейската банка. По ИСПА влизат 58 млн. евро, които сме осигурили заедно с екоминистерството за водните колектори. Така ще компенсираме кризата. Инвестицията означава работа и заплати. На нас ни дават пари, а на държавата ги спират. Това е разликата между мен и Станишев".

"СДС зове министри: Ако обичате БСП, идете си!", информира "Труд". СДС призова министрите на икономиката и на регионалното развитие Петър Димитров и Асен Гагаузов да подадат оставки. "Така ще помогнете да бъде развалена "злата европейска прокоба", която тегне над воденото от партията ви правителство", се казва в писмо до двамата министри, подписано от лидера на синята партия Мартин Димитров. Вчера стана ясно, че Димитров ще се срещне с лидера на ДСБ Иван Костов след празниците, за да обсъдят възможността за коалиция.

"Яне Янев: НДСВ може да бутне правителството", съобщава "Труд". "Има реалистична хипотеза, при която правителството на Сергей Станишев може да падне още в началото на 2009 г.", заяви вчера лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Тя се основава на категоричната позиция на НДСВ изборите за депутати и за местен парламент да бъдат на 7 юни. Не такава е позицията обаче на коалиционните партньори на жълтите - БСП и ДПС. "Единственият вариант е НДСВ да изчисли на коя дата трябва да оттеглят министрите си и да поискат вот на недоверие", обясни логиката си Янев.

"Гневни полицаи правят нов синдикат", пише "24 часа". До месец полицаи ще регистрират нов полицейски синдикат, недоволни от дейността на сегашния. Новият профсъюз ще се обедини със синдикатите на жандармерията и пожарната и ще вземе под крилото си служителите на граждански договори в МВР. Това обяви вчера Искрен Славов - доскорошен синдикален ръководител на Главна дирекция "Гранична полиция". Той обвини сегашния национален полицейски синдикат, че не само не защитава правата на служителите от МВР, но и напълно бездейства. Според сегашния шеф на полицейския синдикат Емил Рашев добре е да има повече от един полицейски синдикат.

"КАТ готви нови удари по шофьорите", отбелязва "Труд". Нови по-солени глоби, радари с камери край пътя, забрани за младите водачи. Това са само част от мерките, които готви КАТ за шофьорите през Новата 2009 г. 1054 станаха жертвите на катастрофи от началото на тази година. Убитите по пътищата са най-много за последните 10 години у нас. За да спрат черната серия още от януари депутатите започват да обсъждат промени в Закона за движение по пътищата.

"Българските банки с рекордна печалба", отбелязва "Новинар". Търговските банки в България излязоха на печалба за ноември, стана ясно вчера. Независимо от това, че в Европа повечето трезори регистрираха огромни загуби заради световната икономическа криза, кредитните институции у нас отчетоха 101,3 млн. лв. печалба. През същия период на миналата година печалбите им са били 83,7 млн. лв. Това показват данни от статистиката на БНБ. Според изпълнителния директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян причинната за добрите резултати е, че банките се въздържат от големи и рискови инвестиции, които ако не се окажат успешни, могат да доведат до загуби.

"Има начин да се спасим от безработицата", уверява от страниците на "Труд" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. И развива идеята: "В България имаме 250 000 студенти. БСК предлага приемът да се увеличи с 10%, т.е. с 25 000 души. Така само за 5 г. 125 000 млади хора - 5% от работната сила, ще бъдат изтеглени от пазара за 5 г., ще придобият образование и професия и ще се върнат готови за работа". Данев прогнозира, че през март-април ще се видят истинските мащаби на кризата у нас.

"50 лева глоба за невзета касова бележка", пише на първа страница "Труд". Националната агенция за приходите поиска глобата за клиент, който не занесе до вратата на магазина фискалния бон да се увеличи 10 пъти - от 5 на 50 лева. Това заяви шефката на териториалното подразделение в Бургас Румяна Дулева. Друго предложение на данъчните е за невзети касови бележки да глобяват и общински служители, Комисията за защита на потребителите и дори полицаите. За целта трябва да се промени Законът за ДДС.

"77% от българите посрещат Нова година вкъщи", посочва "Дума". В навечерието на новогодишните празници 77% от българите смятат да си останат вкъщи. Това показва проучване на Националния център за изследване на общественото мнение. Привърженици на домашния уют са предимно жените, хората на възраст над 50 години, живеещите в селата и тези със стандарт на живот под средния. Общо 7% от българите ще се веселят в клуб, ресторант, ще посетят зимен курорт или ще пътуват зад граница. /БТА/