Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС
Предлагат да се регламентира понятието „национален курорт“
97495
Предлагат да се регламентира понятието „национален курорт“
  • Предлагат да се регламентира понятието „национален курорт“
Да се регламентира понятието „национален курорт“ и да бъдат създадени административни облекчения за хората, които развиват дейност на неговата територия. Това предлагат от Министерството на туризма с промени в Закона за туризма, които вече са подложени на обществено обсъждане. Въпреки че и досега в Закона съществува такова понятие, няма разписани изисквания, на които трябва да отговарят такива курорти, нито стимули, които да привличат инвестиции към тях.

Как предлагат да бъде запълнена тази нормативна празнина, която на практика прави прилагането на тази част от закона невъзможно?

КЗК: Въвеждане на минимални цени за хотелите би ограничило конкуренцията

Въпреки че определение "национален курорт" е записано в Закона за туризма през 2013 година, до днес няма разписани критерии за това какво точно представлява той и какви възможности дава. Два пъти по-бързи административни процедури предлагат от Министерството на туризма за хората, желаещи да инвестират в такива курорти, както и правомощия на Министерския съвет да дава подобен статут. Това е записано в предложените от ресорното ведомство законови промени. Министър Николина Ангелкова каза, че се предлага да има отделна наредба, която да регулира всички взаимоотношения в националните курорти, свързани с архитектурния облик, инфраструктурата, рекламата, дейностите, които се извършват на територията на всеки курорт. "Така че наистина да имаме възможност тези национални възможност тези национални курорти да бъдат движещата сила в летния и зимния туризъм, които са основните ни продукти.

Предложението вече на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане. Друга идея на ведомството - за създаване на къмпинги, не е стигнала до никъде обаче, призна министърът. Работната група за съжаление не излезе с конкретен резултат, но пък за сметка на това от разговори в последните седмици установяваме желание от всички страни да се намери решение на този въпрос, каза Ангелкова. Тя допълни, че ѝ предстоят срещи в тази посока.

Санкционират за нерегламентирано къмпингуване на плажа
 
По-рано този месец министърът на туризма обяви, че и през това лято ще има проверки за диво къмпингуване, въпреки че все още регламент за законово извършване на такава дейност няма.