Министърът на правосъдието Атанас Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма и езика на омразата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В срещата участваха представители на Организацията на евреите в България „Шалом”, Федерация на ционистите в България, Централния израилтянски духовен съвет и организация „Приятели на Израел в България - Негев”.

Председателят на „Шалом” проф. Александър Оскар изрази притеснения от нарастващите прояви на антисемитизъм и език на омразата, които са отразени и в ежегодния мониторингов доклад на организацията. „За съжаление, зачестиха атаките срещу видни представители на еврейската общност не в качеството им на политици, а на евреи. Това, което се случва в последната година, буди сериозно притеснение и тревога”, каза той.

Министърът на правосъдието и представителите на организациите изразиха притеснения, че езикът на омразата вече е почти ежедневна практика в политическия и дори парламентарния живот. Министър Славов изтъкна ролята на институционалната реакция срещу проявите на нетолерантност и омраза от представители на „Възраждане”, която зае правителството наскоро.

Радев: Недопустимо е политическите различия да водят до език на омразата, ксенофобия или антисемитизъм

„Изключително важно е да се даде на обществото институционален сигнал, че такива прояви не могат да бъдат толерирани. За Министерството на правосъдието е приоритет да защитава правата на личността, включващо и противодействия на проявите на антисемитизъм и отричане на Холокоста. Нашата сила е в законодателната инициатива”, сподели министър Славов, като изтъкна и последните промени в Наказателния кодекс, приети от Народното събрание. 

Двете страни се съгласиха, че законовите разпоредби трябва да намерят своята реализация в практиката. Една от възможните мерки е провеждането на допълнително обучение на магистрати, така че правоприлагащите органи да разпознават езика на омразата, да не остават безразлични при използването му и да не допускат липсата на преследване на подобни прояви. 

„Трябва да променим нагласата в обществото, че полицията и другите органи пазят нарушителите. Заплахите за демокрацията трябва да бъдат разпознавани, изолирани и лекувани. Аз мога да поема институционален ангажимент за нетърпимост към античовешките прояви и проявите на език на омразата във всичките му форми”, каза министър Славов.

На 20 юли Организацията на евреите в България „Шалом“ представи декларация от името на евреите в България по повод нарастващия език на омразата и антисемитизма в страната на брифинг в Софийската синагога.

От организацията изразиха безпокойство от ескалацията на антисемитските прояви и призоваха българските институции да не остават безучастни срещу езика на омразата. 

Позиция до медиите изпрати и президентът Румен Радев. На 21 юли той заяви, че е недопустимо политическите различия да водят до език на омразата, обиди на етническа основа, ксенофобия или антисемитизъм.