Правителството обсъжда данъчните промени с бизнеса и синдикатите
Правителството обсъжда данъчните промени с бизнеса и синдикатите / снимка: БГНЕС, архив

Синдикати, работодатели и представители на правителството започват обсъждането на промените на данъчните закони, които ще важат от догодина.

Въпреки, че не е заложено в дневния ред, очаква се социалните партньори да обсъдят и евентуалните възможности за увеличение на минималната работна заплата от следващата година.

От финансовото министерство дадоха заявка, че ще подкрепят увеличение на минималното възнаграждение, но кога и с колко - зависи от работодателите и синдикатите, допълва Нова телевизия.

Очаква се да се обсъдят и различните варианти за максимален осигурителен доход за 2014 година.

От това зависи и каква ще е най-високата пенсия догодина. Очакванията са таванът да се вдигне от 770 лева на 840 лв., тъй като по информация на телевизията максималният осигурителен праг догодина ще се вдигне на 2400 лева.

Законът за доходите предвижда догодина младите семейства с ипотека вече да не ползват данъчни облекчения. Това ще засегне около 5 хиляди домакинства, които досега са си спестявали около 2 милиона лева. Сега ще плащат средно по 400 лева повече годишно.

Законът за местните данъци и такси предвижда с 30 или с 50 процента да се намали налогът за автомобили със стандарти Еко - 3-4-5 и 6.

Онези, които карат автомобилите си на метан пък, трябва да се подготвят да плащат 30 стотинки повече заради увеличението на акциза на това гориво.