Пратеникът на МВнР в Малайзия е провел редица срещи по казуса с осъдените българи
Пратеникът на МВнР в Малайзия е провел редица срещи по казуса с осъдените българи / снимка: sxc.hu

Директорът на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания" в МВнР Ангел Орбецов e провел серия от срещи в Малайзия във връзка със случая с осъдените на смърт двама български граждани за трафик на наркотици, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Специалният пратеник на МВнР е разговарял с главния прокурор на Малайзия, който го информирал за процесуалното развитие на делото срещу двамата българи. Съгласно местното законодателство след постановена на първа инстанция смъртна присъда в 14-дневен срок след публикуване на съдебното решение то подлежи на обжалване пред следваща, втора инстанция.

Българският пратеник е заявил принципната позиция на България и ЕС срещу прилагането на смъртно наказание и е настоял на двамата българи да бъде направени пълни медицински изследвания, както и да се спазват техните основни права.

Орбецов е имал и срещи в МВнР на Малайзия, където се е запознал с актуалния в момента дебат в страната против смъртното наказание. Малайзийските дипломати са уверили Ангел Орбецов, че ще проучат подробно случая с българските граждани.

Пратеникът на МВнР е обсъдил въпроса и с представител на делегацията на ЕС в Куала Лумпур. Двамата са обменили информация и по аналогични дела с европейски граждани и възможни действия. Темата с прилагането на смъртното наказание в Малайзия е част от постоянния политически диалог на ЕС.

Българите Георги Бакалов и Иван Костов бяха арестувани миналото лято с 5 килограма амфетамини в Малайзия, след като дрогата бе открита в тайници в куфарите им. На 31 октомври тази година двамата младежи бяха осъдени в Малайзия на смърт чрез обесване.