Големият пожар край Карлово е овладян. Все още обаче в билото на планината има тлеещи огнища. Затова през цялата нощ там ще има дежурни екипи на горското стопанство. От там смятат, че пожарът е умишлен, тъй като около 03:00 ч. в района е забелязан човек с фенер, посочва NOVA.

Огнената стихия в боровата гора над Карлово се разрасна с нова сила рано сутринта. След като през нощта бяха унищожени 10 декара с черен бор, на разсъмване пламъците погълнаха нова територия от 40 декара боров масив,в труднодостъпена, скалиста и непроходима местност. „Най-голямото изпитание за огнеборците и горските служители се оказа качването на вода до горящите склонове.  С  помощта на две бензинови помпи и свързването на няколко пожарникарски маркуча водата стигна до спасителите”, обясни Златю Кличев, директор на ДГС- Карлово.

„Успяхме да качим вода на около 480-500 метра. Тази вода се използва за пълнене към момента на раниците за гасене и гръбните пръскачки”, каза инспектор Тоньо Чалъмов, началник на пожарната в града.

В спасяването на гората се включиха и над 50 военнослужещи от карловската бригада. „Имаме пръскачки, имаме лопати, тупалки, които за този пресечен терен са подходящи”, каза полк. Мирослав Костадинов заместник-командир на 61-ва Стрямска бригада.

За хората в гората, борбата с огнената стихия се оказа изтощителна. Офроуд доброволец с кросов мотор се притека на помощ, за да им достави вода и храна. След като ситуацията стана критична,местната власт поиска от държавата хеликоптер да се включи в потушаването на пожара. 15 пъти хеликоптерът изхвърли по 2 тона и половина вода. За целта военната машина използваше два язовира край Карлово и Сопот.

Димна завеса часове наред покриваше Карлово. „В града няма обгазяване. Посоката на вятъра е такава, че димът отиваше в посока изток и североизток”, заяви Стойо Карагенски, заместник- кмет на община Карлово.

Според лесничеите, пожарът, който за втори път лумва на това място за един месец, е умишлен. Щетите от пожара тепърва ще се изчисляват.
nova.bg