Поскъпване в цените има още при млякото и захарта

Шоколадът е неизменна част от романтиката за Свети Валентин, но тази година сладкото изкушение се очертава да бъде  „солено”. И това не се дължи на модата от последните години да се приготвя с морска сол, а на по-високите цени на какаото в световен мащаб. Лошо време, съчетано със смъртоносна зараза в африканските плантации и липса на работна ръка, вдигнаха цената на основната суровина за шоколада. Според борсови анализатори, това е най-големият скок на тази стока през последния половин век, пише NOVA

Димчо Димов се влюбва в шоколада още в ученическите си години, когато прави първи самостоятелен опит като сладкар.

„Това беше една торта „Жадната калугерка”. Много интересна торта, хубава, рецепта на майка ми. Реших да я направя шоколадова и си мислех, че колегите хитруват, като слагат допълнително мазнина в шоколада. И си казах: „Няма да слагам нищо такова”. Направих заливката и беше много трудно рязането после”, разказва шоколатиерът.

Димчо твори от 32 години в собствен сладкарски цех, но за първи път основните съставки на голямата му любов са толкова скъпи.

„Доставчиците предупредиха за поскъпване между 8 и 10%, а при какаовото масло - процентът е доста по-голям. Може би стотина процента е поскъпването на какаовото масло. Последната цена беше 70 лв., сега говорим за 140 лева на килограм”, обяснява Димов.

Поскъпване в цените има още при млякото и захарта.

„Навсякъде има поскъпване. Като стане висока цената на енергоизточниците, всичко върви нагоре”, казва Димов. Засега вероятно ще вдигне цените с около 10 - 15 %.

Висока е цената и на опаковането на шоколадови изделия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня