Повече от 18 лекари в страната поставят имланти без нужната квалификация
Повече от 18 лекари в страната поставят имланти без нужната квалификация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече от 18 лекари в страната поставят имланти без нужната квалификация.
49643
Повече от 18 лекари в страната поставят имланти без нужната квалификация.
  • Повече от 18 лекари в страната поставят имланти без нужната квалификация.

Опасните френски импланти не причиняват рак, но могат да причинят инфекции. Това мнение изразиха от Българската асоциация по пластична, рекоснтруктивна и естетична хирургия. Според специалистите премахването на некачествения силикон трябва да бъде извършвано планирано, и навреме, за да не се стига до усложнения.

От асоциацията уточниха, че не може да се търси вина в хирурзите, извършили операциите, а само в производителя. Те обаче обърнаха внимание, че в момента над 18 лекари в страната поставят имланти без нужната за това квалификация.

До момента у нас са премахнати имплантите на 146 жени, като в последните седмици се сформира своеобразна листа на чакащи, за отстраняване на некачествения силикон. Според националния консултант по пластична хирургия, доц. Д-р Димитър Евстатиев, може да се говори само за причинени инфекции, вследствие на спукан имплант, но не и за рак.

„Не представляват опасност за живота, опасност от развитие на рак, но предизвикват възпаление, защото този гел е био несъвместим. Тези импланти трябва да бъдат премахнати. Не незабавно, но не бива да се изчаква и прекалено дълго време”, коментира д-р Евстатиев. Той отбеляза още, че жените, не само тези с поставени импланти, трябва да правят контролен преглед при специалист на всеки шест месеца.

От асоциацията искат у нас да бъде създаден регистър на пациентите с импланти, тъй като липсата на такъв усложнява решаването на подобни проблеми.

Над 3000 чифта от опасните импланти са внесени в България, като има данни само за 1500 жени с поставен лош френски силикон.Истерията около некачествените френски импланти на фирмата Поли имплант протез гръмна в края на миналата година. Преди няколко дни френските власти арестуваха създателя на скандалната фирма производител.