Пиши, като стигнеш достигна 300 000 души
Пиши, като стигнеш достигна 300 000 души / iStock/Getty Images
Посланието "Пиши, когато стигнеш" е достигнало до повече от 300 000 души в рамките на месец, съобщиха от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Краткият информационен клип бе излъчван през декември преди всяка прожекция, в над 30 киносалона в страната. Видеото нагледно показва какви са опасностите от използване на мобилен телефон, докато се шофира.

Препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно движение по пътищата по празниците

Инициативата се реализира в партньорство с Асоциацията на българските киносалони, а към нея се присъединиха и кино веригите "Синема сити", "Синегранд" и "Кинополис". От 4 декември 2019 г. до 2 януари 2020 г. видеото е излъчено над 10 хиляди пъти на големия екран.

Видеото на ДАБДП с продължителност 20 секунди акцентира на последствията, ако шофьор отдели само няколко секунди вниманието си от пътя, за да отговори на важно за него съобщение по телефона си. В това можеха да се убедят и зрителите в киносалоните в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Карлово, Кърджали, Ловеч,Плевен, Пловдив, Сандански, Сапарева баня, София, Търговище и Ямбол.

Телефонът е основната причина за катастрофите

По данни на МВР, всяка четвърта тежка катастрофа у нас е само с едно превозно средство (т.нар. самокатострофирали). При тях са загинали 193 души и са ранени 2010 човека през 2018 г. Експертите по пътна безопасност са категорични, че голяма част от тях са претърпели инцидент, заради отвличане на вниманието. Най-голям фактор за това е мобилният телефон.