В момента туроператорите могат да ни предложат три опции за компенсиране, ако почивката ни се е провалила, предава NOVA.

Възможно ли е да заредим повече, отколкото резервоарът може да поеме? (ВИДЕО)

Да ни предоставят ваучер за бъдещо пътуване, да ни предложат заместващ пакет за друга дестинация или да ни върнат парите в брой. Оказва се обаче, че не туристите, а самите агенции избират кой от трите варианта ще влезе в сила. Защо едно българско семейство не успя да смени закупения пакет за Италия с почивка в България?

В средата на февруари Боряна Русева и съпругът и резервират почивка в Италия. Предплащат през туроператор екскурзия за Сицилия за 26 април. Но пандемията променя плановете им. След извънредното положение търсят вариант за компенсация от агенцията за анулираната ваканция.

„Казаха ни, че единственият вариант е да си определим друга дата, на която да заминем - в рамките на 24 месеца. Ние смятаме, че това е прекалено дълъг период, в който да чакаме нещо, което може да се случи, може и да не се случи”, разказва Боряна Русева.

Отговарят ли автомобилите у нас на новите изисквания в Европа (ВИДЕО)

Затова и решават да се възползват от възможностите, които законът им дава. И търсят заместващ пакет от каталога на същата агенция. Избират почивка в спа хотел край Разлог на същата цена.

„Поискахме да пренасочим нашата почивка за България, като се съобразихме с призива да подкрепим българския туризъм и да оставим парите в България. Оказа се, че туристическата агенция не желае да го направи”, обяснява Боряна.

Защо Боряна и съпругът й не могат да се възползват от правото си да изберат алтернативен пакет на същата цена? От агенцията отказаха да застанат пред камера.  От бранша обаче обясниха, че туроператорът вече е предплатил пътуването на партньорите си в Италия и затова не може да предложи друг вариант за дестинация.

Бум на жалби за дефектни стоки в интернет (ВИДЕО)

„По-големите туроператори, които работят на база блок-чартър и трябва месеци напред да предплащат на авиокомпаниите – дори понякога висок сезон се предплаща 100 % при хотелите - в тези ситуации хотелските им договори не ги освобождават - те са длъжни да си напълнят контингента, защото иначе ще търпят големи загуби.

Ако имаме публикуван същия тур със същите параметри - клиентът директно може да го презапише за по-късна дата, когато ограниченията вече да отпаднали. Това е най-бързият и най-лесен начин”, обяснява Димитър Попов, АБТА.

лед като Боряна не успява да промени почивката си - подава жалба до институциите. И следва проверка. От КЗП обясниха, че - кой от трите варианта за компенсация ще се приложи е въпрос на договорка, а не просто на желание на туриста.

„След като страните не могат да се споразумеят - т.е. туристът иска да пътува в България, а туроператорът – предлага в чужбина –туристът има право да си иска парите, които той ще може да получи в срок от 12 месеца от отмяна на извънредното положение. Или да ги потърси по съдебен ред”, казва Игнат Арсенов, КЗП.

Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа (ВИДЕО)

Проверката на министерството на туризма потвърждава, че агенцията вече е направила предварителни плащания за екскурзията в Сицилия. „Има внесени суми на контрагенти по туристическия пакет, по който има договор.

Туроператорът е направил всичко възможно сумите да бъдат възстановени - както от страна на авиокомпанията, така и от страна на хотела в Италия - за съжаление не са успели – с оглед на което е предложение пакетът за Сицилия да се проведе по друго време. Това, което нашата проверка установие, че няма нарушение”, каза Лиляна Арсова от Министерство на туризма.

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове? (ВИДЕО)

Според Боряна Русева, обаче - предварителни плащания - няма, нито за хотел, нито за полет към Италия. „Нашата проверка показа, че два дена след като платихме - Италия затвори границите си - което значи, че няма начин те да са платили при положение, че авиокомпаниите също са анулирани всякакви полети.

Поискахме да ни покажат направените плащания, казаха, че това е фирмена тайна и не са длъжни да ни дадат подобна информация”, казва Боряна. Така, оказва се, изборът на туристите се ограничава да възможностите, които туроператорът предоставя.
nova.bg