/ БГНЕС
Почина доайенът на българската анестезиология и реанимация проф. Милан Миланов, съобщиха от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"С прискърбие Ви уведомяваме, че почина проф. д-р Милан Миланов. 
На 14.06.2023 г. загубихме доайена на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. Д-р Милан Миланов", съобщават от "Пирогов".

Проф. д-р Милан Стоянов Миланов е роден на 29 септември 1945 г. в София. През 1973 г. завършва Медицински университет - София. Специализира анестезиология, интензивно лечение и спешна медицина, а по-късно и трансплантация в Европейския университет в Барселона. През периода 1991 – 1992 г. е заместник-министър на здравеопазването. Два пъти е бил заместник-председател на Българския лекарски съюз, както и два мандата председател на Столична лекарска колегия. Бивш председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС. Бивш директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ и началник на Клиника по интензивно лечение в спешния институт.

Проф. д-р Миланов е един от инициаторите за възстановяването на Български лекарски съюз преди 33 години. През 2021 година в навечерието на Деня на българския лекар и по повод 120-тата годишнина от създаването на Български лекарски съюз, проф. д-р Миланов получи специално изработена статуетка и грамота от Съсловната организация – Възродител на БЛС.

Отдадеността, човечността и любовта му към съсловието остават трайна следа в нашето съзнание и ще продължат да бъдат пример за нас!

Управителният съвет на БЛС изказва своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Миланов.

Мъката е непреодолима, а загубата е на цялото общество! Нито той, нито делото му ще бъдат забравени!"

Ръководството на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" поднася дълбоки съболезнования на семейството и близките на проф. Миланов!

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Той е първият национален консултант по донорство и спешна медицина.