Пловдивският съд ще гледа делото за клевета срещу Цветанов
Пловдивският съд ще гледа делото за клевета срещу Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Състав на Пловдивския районен съд ще разгледа делото по жалбата на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

На заседанието трябва да бъде представена поисканата от защитата на вътрешния министър справка за това каква продължителност имат делата, водени от Мирослава Тодорова от 2004 до края на 2011 г., отбелязва БГНЕС.

Едното от изисканите удостоверения се отнася за делото срещу Васил Маникатов, което има предвид в интервютата си министър Цветанов. В документа трябва да бъде посочена датата на образуване на делото, както и тази на мотивите към произнесената присъда.

Конкретният повод за делото бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини Тодорова, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

В жалбата си Тодорова твърди, че Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства, както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите. Некачествен презапис на интервю на вътрешния министър, дадено за Би Ти Ви стана причина за отлагането на делото през юни. Тогава вещото лице, определено да извърши дешифровка на интервюто заяви, че на предоставения му носител записът е бил негоден. Затова и съдът поиска медията да осигури качествен носител.

На предните заседания в Пловдивския районен съд Мирослава Тодорова и Цветан Цветанов не присъстваха и бяха представлявани от адвокатите си.

Ако Цветан Цветанов бъде осъден, той ще трябва да плати на държавата глоба между 5 000 и 15 000 лева.