Пловдивски адвокат даде кмета на града на съд за бездействие
Пловдивски адвокат даде кмета на града на съд за бездействие / снимка: www.sega.bg

Иск за бездействие срещу кмета на Пловдив заведе в Административния съд пловдивският правозащитник Михаил Екимджиев. Той настоява за обезщетение от 5000 лева заради неупражняването на контрол по хигиенизирането на ул.” Люлебургас”, заради невзети мерки срещу строителни фирми, нарушаващи общинските разпоредби и заради липсата на отговор по негов сигнал до администрацията, изпратен до район „Централен” още на 31 март.

Повече от година улицата, на която живея, не е мита и е покрита с дебел слой прах, поради което се избягва дори от служителките на „Чистота”, които ритуално въртят метли по съседните пресечки на бул. „Васил Априлов” в района на Електротехникума, пише в жалбата си до съда адвокат Екимджиев. Той е илюстрирал със снимков материал и огромните ями по улицата, която не е асфалтирана в последните години, както и калните коловози от камионите на строителните обекти и често разкопаваните тротоари на ул. „Люлебургас”. Известният правозащитник е оценил на 3 000 лева обезщетението, което иска за ежедневния дискомфорт от мръсотията и за риска от катастрофи заради дупките по пътното платно и стоварваните от строителите по него инертни и други материали. Според него в съда кметът ще трябва да доказва, че сключеният с комуналната фирма договор за редовно миене само на първокласните улици не нарушава закона. „Проблемите, с които се сблъсквам ежедневно, засягат личното ми достойнство и чувството на себеуважение, а в граждански аспект се чувствам излъган от предизборните обещания на кмета, които драматично се конфронтират с проявената арогантност и правен нихилизъм”, пише в жалбата си Екимджиев.

Той настоява и за възмездяване с още 2000 лева за морални вреди заради липсата на отговор на негов сигнал, изпратен преди повече от половин година. Отказът на се изпълни императивната правна норма за отговор в двуседмичен срок е израз на институционална арогантност и незачитане правата на гражданите и върховенството на закона, заяви адвокатът. Той е категоричен, че има реални шансове да спечели в съда, в противен случай е готов да си търси правата в Страсбург, където вече има спечелени доста дела.

Кметът Славчо Атанасов не бе открит за коментар.