Платиха ни $732 000 за инцидента в Централата
Платиха ни $732 000 за инцидента в Централата / netinfo

България е получила 732 000 щатски долара неустойки от Русия заради инцидент в V блок на АЕЦ Козлодуй на 1 март. 30% неустойка по договора са преведени от руската фирма по сметките на АЕЦ Козлодуй. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Така руснаците признават, че са виновни за инцидента, тъй като Централата е била дълго време извън експлоатация, което е нереализирана печалба, поясни Овчаров.

V блок на АЕЦ Козлодуй беше изключен от енергосистемата на страната на 1 март, защото автоматично е спряла една от четирите главни циркулационни помпи на реактора заради отказал елемент от електрическата защита на помпата. Мощността на хилядамегаватовия блок тогава бе намалена до 620 мегавата, в съответствие с технологичния регламент.

Министърът на енергетиката отхвърли категорично обвиненията на Милен Велчев, че с предлаганите промени в Закона за енергетиката се провежда скрита национализация. Той обясни, че предложението някои големи потребители на електричество да плащат директно на НЕК, а не на електроразпределителните дружества, е направено от големите индустриални предприятия в страната. Според него така те ще плащат за електроенергия с 30 % по-малко.

По думите на Румен Овчаров електрозапределителните дружества дори нямат собствена електроразпределителна мрежа, за да претендират за такова право. „Ако те бяха изкупили електропреносните съоръжения, те автомтически биха придобили правото да препродават електроенергия, но те и това неправят”, заяви министърът на енергетиката.

Валентин Димитров е назначен за директор на „топлофикация” София от бившия столичен кмет Стефан Софиянски, каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той заяви, че още през далечната 97 година е предупредил, че Димитров е случаен човек в енергетиката.

Министър Овчаров заяви, че трябва да се направи така, че сметките за парното да не могат да бъдат по високи от технологическия максимум, който може да отделят радиаторите в отоплявания дом. Според Овчаров сега много хора плащат сметки, които не са коректно изчислени, защото според тези сметки отделената от радиаторите топлинна енергия е по висока от физическите възможности на отоплителното тяло.

Според министъра на икономиката не е логично хората да плащат за нещо, което някой друг е ползвал. Като проблеми той посочи некоректното поведение на част от фирмите за дялово разпределение, както и кражбата на топлина: “Не става дума да търсим кой ще плати откраднатото, а да направим така, че да минимизираме принудата гражданите, които не са ползвали нещо, да плащат за това”, категоричен бе Овчаров.

На въпрос дали би подкрепил приватизацията на “Топлофикация” – София” той отговори, че би я подкрепил, но това зависи от решението на Столичния общински съвет и на столичния кмет: “До края на месеца Столичната община трябва да ни представи своите представители в работната група, която да формира процедурата за приватизацията. Ако те продължат да протакат нещата, аз няма да имам друг вариант, освен да потърся решение чрез дълга, който столичното дружество има към “Булгаргаз””, заяви Румен Овчаров.

Министърът на енергетиката заяви, че очаква министърът на вътрешните работи трябва да разбере как от министерството е изтекла класифицирана информация за разследването срещу бившия шеф на „Топлофикация” и за негови сметки в чужбина. Той посочи че е говорил с министър Петков, а и депутати от левицата също са заявили че ще разговарят с министъра на вътрешните работи.