"Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат". Това каза след заседанието на Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков

"По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха наложени през миналото лято", обясни Петков.

Той подчерта, че няма нови цени за битовите потребители и увери, че целта е и след мораториума да няма скок в цените.

Георги Димитров
 

"Бизнесът е компенсиран със 110 лв. от бюджета за ноември месец, 130 лв. за декември и сме сложили таван до 250 лв. за януари", обясни Петков. 

Голяма част от помощта за декември ще бъде усетена в сметките за януари, увери още премиерът. И уточни, че високите декемврийски сметки ще бъдат компенсирани в следващите сметки за бизнеса. 

"Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари. За газа е по същия начин. Имаме в момента помощи, които и за декември, и за януари, ще се отразят в сметките, които ще се видят в началото на февруари", заяви премиерът.  

"Компенсациити на битовите потребители ще бъдат начислени на фактурите, които ще бъдат за месец януари, като ще бъде посочена по стойност компенсацията за месец декември и за месец януари. Идеята е разходите в домакинствата да бъдат максимално омекотени", уточни пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му цените на природния газ в България за индустрията, сравнено с всички европейски и други държави, са значително по-ниски. "Поради това лесно може да се отчете, че индустрията не губи конкуретноспособност. Проблемът е в контекста на пазара – такава огромна разлика по дългосрочни договори и възможност за запазване на социалните ефекти на обществото не е имало назад във времето. Към момента значителна част от консумацията на природен газ в България се случва за бита", каза още Николов.

"Към момента не се предвиждат компенсации за индустрията поради един много прост факт – няма промяна в политиката и цената на природния газ, с който „Булгаргаз“ снабдява индустрията. Запазването на над 140 млн. лв. в обществото като компенсация за отопление се връща обратно в българския бизнес", допълни той.

Георги Димитров

Премиерът коментира и COVID кризата като посочи, че въпреки високото разпространение на Омикрон в България, но с много ниски нива на запълване на интензивните легла до този момент.

Георги Димитров

"Заради новия модел, който постигнахме, много от областите вече трябваше да са затворени на база нива на заболеваемост, но те не са затворени. Добрата новина засега е, че мерките стават много меки", допълни Петков.

Друга тема, която коментира, е тази за Северна Македония. "Правителството на Република Северна Македония идва следващия вторник и имаме възможността да направим нещо, което последните 30 години не е правено. Трябва да видим как в най-къси срокове да имаме влакова линия между София и Скопие, културен календар и др.", каза още той.