Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество - висок морал и висока етика, подчерта премиерът относно споровете с ИТН за нов управител на БНБ

Никой не трябва да поставя личната си кариера над стабилността на България. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти относно разкола в коалицията по отношение за това кой да заеме поста на БНБ.

Той благодари на Андрей Гюров (депутат от "Продължаваме промяната") за решението му да оттегли кандидатурата си за нов управител на БНБ.

„Показахме какво означава лидерство. Когато няма разбирателство, по-добре да се направи една крачка назад, вместо да се настоява на всяка цена нечия позиция за нечие място. Може да се седне и да се разберем за една кандидатура, която е обединяваща. В момента имаме една кандидатура, която 3 от четирите управляващи партии не я подкрепят", заяви той.

"Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество - висок морал и висока етика. Това е по закон. Всякакви други банкови позиции, включително Световната банка, изискват технически професионализъм и знания. Но когато говорим за най-висшата позиция в банковия сектор в България - БНБ, където се управляват всичките парични потоци, които влизат и излизат в България, там етиката и моралът е на съвсем друго ниво, което ние, българите, трябва да изискваме", разясни министър-председателят.