Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева / снимка: БГНЕС, архив
Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
49014
Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
Осветлението в Перник
  • Перничани не са спокойни след разкритото убийство, призна кметът Росица Янакиева
  • Осветлението в Перник

Перник не бива да бъде характеризиран като град на трагедиите - това, че се е случило толкова тежко престъпление в града, не трябва да ни кара да правим такива изводи. Това каза в интервю за Дарик кафе кметът на Перник Росица Янакиева. След като вчера беше открито тялото на 18-годишна Мирослава кметът призна, че перничани са притеснени от случилото се и не се чувстват спокойни в ежедневието си.

Кметицата изказа съболезнованията си на близките на Мирослава. „Надеждата, която са имали, че може би тя е жива, си е отишла и за тях остава мъката”, каза Янакиева.

Перничани са разтревожени, че по подобен начин приключи този тежък криминален случай, но той прави някои изводи в притесненията на всеки за неговите деца, в притесненията за това, че не се чувстваме спокойни и сигурни в ежедневието си, допълни тя.

Причините - липсата на ценности и респект към органите на реда

По думите на Янакиева всички трябва да си задават въпроса защо подобни случаи са част от българското ежедневие и кои са причините. „Трябва да мислим не само за това кой и как си е свършил работата за разкриването на престъплението, а за причините”, посочи кметът на Перник. Според нея те се коренят от една страна в моралните ценности, които вече са девалвирани. Казус, за който са отговорни всички - и семейството, и институциите в страната. Кметът на Перник посочи, че не познава лично човекът, който се предполага, че е убиецът. „Той има образование, не може да се говори за става дума за един примитивен начин на живот, т.е. нещо в цялата ни ценностна система и в обществото е сбъркано, което дава възможност подобни неща да се случват”, коментира още Янакиева.

„Трябва да търсим причината и в това, че обществения ред и сигурността не са във вида, в който трябва да бъдат. Както и респектът, който трябва да изпитва всеки български гражданин пред органите на реда”, посочи кметът на Перник. Допълвайки, че не става въпрос само за МВР, а и за другите органи, които са отговорност за сигурността - прокуратура, съд, ДАНС. „Смятам, че има още какво да се желае в работата и в еднопосочността на действията им - точно в областта на превенцията”, отбеляза тя. И допълни, че за нея е важно полицията да си върши работата както трябва преди да се случи подобна трагедия, а не след това.

Осветяват алеята в парка, където е станало отвличането

По повод коментари на перничани, че два месеца след отвличането на Мирослава, никой от властите не се е постарал да освети района около зала „Дружба”, където момичето е било видяно за последно на тренировка по таекуондо, кметът на Перник беше категорична, че градът е един от най-добре осветените в страната.

Още преди години общината е реализирала проект за енергийно ефективно осветление. „В конкретния случай се говори за осветяване на едни пешеходни пътеки, които преминават през парковата част на града. Пред залата и посоката на достъп, където живее момичето е осветено. По конкретните пътеки, за които става въпрос, сме започнали изграждането на инфраструктурата и имаме още малко работа”, уточни градоначалникът.

Още не били разкрити обирджиите в дома на кмета

Росица Янакиева каза, че бедността е една от причините за увеличаване на битовата престъпност в региона през последните години и се посяга вече дори на елементарно имущество. Въпреки, че подчерта, че Перник е толкова сигурен град, колкото и останалите български градове, тя посочи, че е важно полицията да си върши работата като превенция, а не само да разкрива престъпленията след това.

„Трябва да дадем възможност повече патрулиращи полицаи хората да срещат по улицата. Това създава чувството и за спокойствие, и за респект, и за по-голяма сигурност на обикновените граждани”, посочи още Янакиева.

Попитана дали вече има разкрития след обира на дома й през май миналата година, Росица Янакиева призна, че повече от половин година след кражбата няма никакъв резултат от търсенето и разследването. „Даже получих писмо от Районната прокуратура, с което ме информират, че ще върнат отново за доразследване случая срещу неизвестен извършител”, посочи кметът на града.

Вчера бе открит трупът на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна в края на миналата година. Задържаха двама за нейното убийство, но единият от тях се самоуби. Мирослава изчезна на 7 ноември вечерта след тренировка по таекуондо в Перник. Тя е изпратила писмо до близките си, в което обяснява, че е похитена.