„Черният петък”, който отдавна е ден на лудото пазаруване в Америка, в България е нещо, което се практикува сравнително отскоро. Масовата промоция обеща ниски цени и тази година, но това се случва обикновено в големите търговски обекти, съобщи NOVA.

Стига ли тази практика до хората в малките населени места? Отговор потърси Румяна Попова, която посети врачанското село Лиляче. Възрастните хора там споделят, че не знаят какво е „Черен петък". А младите идват на пазара, без въобще да са мислили над въпроса дали може ли да има такъв ден и там.

Докато е по майчинство Ваня Димитрова следи цените, защото има намерение да купи техника за домакинството си. Нещо обаче я притеснява.

Има уловка. Има неща, които съм виждала, че се продават по принцип на една цена, преди „Черния петък” тя се вдига и в конкретния ден се сваля”, коментира жената.

Собственикът на магазина в селото Борислав Иванов пък се опитва да увеличи оборота със свежа скара. Още не е мислил дали да не нарече „Черен” един петък и да опрощава вересии.

Красимир Николов пък продава плодове и зеленчуци и твърди, че „Черен петък” за него са всички дни, в които е на пазара, защото директно се договаря с производители и вносители и така продава по-евтино.

„ За мен няма събота, няма неделя. Продава се всеки ден”, твърди мъжът.
NOVA