Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БТА
Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста радост. Ден на благодарност пред Светите братя Кирил и Методий и всички техни ученици и следовници от далечното ни минало и до днес. Ден на признателност за техния подвиг в просвещаването на българския християнски род, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за миг и в най-тежките дни и години от превратната ни история. Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете, казва в обръщението си за 24 май Негово Светейшество българският патриарх Неофит, публикувано от Българската патриаршия.

В този празничен ден Светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на Светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура. С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели - на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания, посочва патриарх Неофит.

София отбеляза 24 май с най-масовото изпълнение на химна „Върви народе възродени“

Негово светейшество пожелава в обръщението си: "Пазете заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, най-голям е приносът именно на родната ни писменост, духовност и култура. Вдъхновявайте се от делото от българските и славянски първопросветители, ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят".

"Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благоволи, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на Светите братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България! Молитвите на Светите равноапостолни славянобългарски първоучители Кирил и Методий и Божията благодат, и велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник", отправя благослов българският патриарх Неофит.