/ БГНЕС
Като отлично определиха състоянието на българския патриарх Неофит, който вчера бе преведен в болница "Аджибадем Сити Клиник Токуда", лекуващите го медици.

Негово светейшество е бил настанен в кардиологията на лечебното заведение заради обостряне на хронични заболявания. Състоянието му преди ден е граничело с критичност, заради на което на духовника са оказани най-високи степени на лечение и диагностика.

Патриарх Неофит е приет в болница

Според лекарите заболяванията, заради които се наложило болничното лечение на патриарх Неофит, са типични за възрастовата група, в която той се намира.

"Направена е първична оценка и е преценено, че състоянието му е в критичност. Затова е приведен в най-високата степен на лечение - реанимация, при което екипи на реанимацията, включително консултанти по неврология, кардиология и образна диагностика осъществиха план на изследване. Предприеха действия и в резултат на това са възстановени съответните нарушения", каза един от най-добрите анестезиолози у нас проф. Николай Младенов.

От днес започва активната рехабилитация на Негово светейшество, предстои консилиум от медици да вземе решение в кои отделения и клиники да се осъществява тя. "На следващ етап ще се прецени дали да се приведе в Кардиологията или Неврологията - отделения с по-ниска степен на интензивоност", каза още проф, Младенов.
 
По негови думи тази сутрин патриархът е пожелал дори да пие кафе. От Синода на Българската православна църква призоваха всеки вярващ, който има желание, да се присъедини към духовенството в молитвата за пълното оздравяване на Негово светейшество.