/ iStock/Getty Images
Министър-председателят Кирил Петков ще бъде изслушан в парламента за резултатите от посещението му в РС Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Изслушването ще е точка първа за петъчното пленарно заседание, а предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Премиерът посети съседите ни на 18 януари 2022 г. Там беше договорено създаването на 4 четири междуведомствени групи за сътрудничество с РС Македония, като остава да работи и съвместната историческа комисия между двете държави. Четирите ведомствени групи са за сътрудничество с РСМ в областите икономика, търговия и иновации; междуведомствена работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите инфраструктура, транспорт и свързаност; междуведомствена работна група за сътрудничество с РСМ в областите европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона и междуведомствена работна група за сътрудничество с Република Северна Македония в областите култура, наука и образование и младеж.

На 25 януари 2022 г. бе проведено съвместно заседание между правителството на България и РСМ в София. Премиерът Петков заяви, че откритият диалог ще замести езика на омразата, а добросъседството ще бъде издигнато на пиедестал. „Прогресът, който беше постигнат беше осезаем с ясни резултати и по съвсем различен и конструктивен тон се проведе това, което е било в минали години”, коментира премиерът Петков. 

9 министри, пък, ще участват на редовния парламентарен контрол след това.

Първи ще отговаря вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на 6 въпроса, един от които е за нормативни пропуски, затрудняващи постигане на нормите за качество на атмосферния въздух.

Вътрешният министър Бойко Рашков ще отговаря на три въпроса, а министърът на отбраната Стефан Янев на 4 въпроса, сред които за ролята на Министерство на отбраната по опазване на държавната граница и поддържане на защитната инфраструктура, съвместното използване военни бази на територията на България.

Здравният министър проф. Асена Сербезова ще отговаря на 5 въпроса, сред които ваксината "NOVAVAX".

На депутатски питания ще отговарят още министрите Надежда Йорданова – на правосъдието, Николай Денков – на образованието, Христо Проданов – на туризма, Александър Николов – на енергетиката и Радостин Василев – на спорта.