Паликарски: Проблемът е репутацията ни, а не европарите
Паликарски: Проблемът е репутацията ни, а не европарите / БГНЕС

До края на годината оставащите плащания по САПАРД са в размер на 360 млн. лева, а по спрените от Брюксел три мерки остават около 200 млн. лева. През изминалите 8 години са разплатени около 60% от общата субсидия, а през последните 4 месеца остават 40%, включително и по спрените мерки, което няма да бъде лесно. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио Константин Паликарски, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Според него проблемът с парите е по-малкият. По думите му по-големият е, че все повече партньори от Европейския съюз започват да се съмняват в почтеността на българката администрация. „Не трябва да влизаме в ролята на изоставащото дете в класа пред ЕС”, категоричен бе Паликарски. Той допълни, че трябва да се докаже, че ДФ „Земеделие” е структура, която може ефективно да изразходва средствата, отпуснати от Европейския съюз.

„Две направления очертахме с колегите от ОЛАФ за решаване на проблемите – да се уточнят некоректните бенефициенти, т.е. получателите на пари от САПАРД, и да се прегледат нередностите и измамите, за да се види дали има повтарящи се мотиви”, обясни Константин Паликарски. Той посочи, че сред типичната измама в проектите по САПАРД е подаването на фалшиви фактури, включително има случаи, разказа Паликарски, на принтирани фактури с печат, купен от магазина.

„3600 са общо проектите по САПАРД. В момента вървят няколко типа проверки, като единия е на бъдещи плащания, които са за около 600 проекта. Проверките се правят от три одиторски фирми”, съобщи Паликарски. Той увери, че ДАНС, прокуратурата, ОЛАФ ще бъдат информирани за съмненията, които има фонда за даден човек или фирми.