Пак ще има комисия „Марин”, но без Яне Янев в нея
Пак ще има комисия „Марин”, но без Яне Янев в нея / Sofia Photo Agency, архив
Пак ще има комисия „Марин", но без Яне Янев в нея
53464
Пак ще има комисия „Марин", но без Яне Янев в нея
  • Пак ще има комисия „Марин", но без Яне Янев в нея

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи действията на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани във връзка с помилванията и даването и възстановеното на гражданство по време на двата мандата на президента Георги Първанов.

Мнозинството вече формира комисия с подобен обхват на дейност, която беше оглавена от Яне Янев, но Конституционният съд я обяви за противоконституционна.

За БСП истинската цел на комисията е да злепостави Георги Първанов. „Не ставайте заложник на този, който щеше да уволнява премиера Бойко Борисов", призова управляващите Любен Корнезов. Социалистите обмислят отново да атакуват комисията пред Конституционния съд.

„Създаването на тази „нова" комисия е една законодателна шмекерия ала Яне Янев. Тази комисия, която ни се представя, е един юридически фалшификат", каза още Корнезов.

От ДПС определиха идеята като „поредната димка". „Считаме, че това е един лош опит да се камуфлира и да му се предаде привидно конституционносъобразен вид на едно по същество противоконституционно решение, вече обявено за такова от Конституционния съд", каза от парламентарната трибуна Четин Казак от ДПС.

Мнозинството, обаче не се съобрази с критиките.

За да участват този път в комисията, от БСП, ДПС и Атака настояха Яне Янев да не е нейн председател. Номинацията му за председател беше оттеглена, така тя ще се оглавява от Юлиана Колева от ГЕРБ.

Янев заяви, че предлага на свое място за член на комисията Емил Василев.

„Стана ясно и на най-предубедените, че щом като Яне Янев е председател, комисията е противоконституционна. Щом като не е, значи не е противоконституционна. От този по-голям фарс аз не съм чувал да има. Така че аз се оттеглям и като председател, и като член на комисията", каза още Янев.