/ iStock/Getty Images
В Световния ден на кръводарителя Министерството на образованието и науката бе отличено с грамота и плакет за специален принос към каузата на кръводаряването. Приносът на МОН е финансирането на Националната научна програма "Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции".

Церемонията се организира от Националния център по трансфузионна хематология и от Българския Червен кръст (БЧК), съобщи пресцентърът на МОН.

„Пирогов” с кампания за кръводаряване

С 4.5 млн. лв. МОН подпомага създаването на база данни на кръводарителите в страната за маркери на трансмисивни инфекции. Програмата позволява бърза и ефективна оценка и управление на риска по отношение на разпространението на вирусите на HIV, хепатит "Б" и хепатит "С" сред кръвните донори.

"Изминалата година и половина ни убеди в силата на солидарността на обществото, а кръводаряването е най-висшата форма на взаимопомощ в най-критични моменти, спасявайки живот. Програмата обхваща Националния център по трансфузионна хематология и четири регионални центъра, което позволява въвеждането на върхови технологии и световни стандарти на национално ниво. Несъмнено усилията на участниците в нея и финансовата подкрепа имат висока хуманна цел - безопасност и грижа за пациентите и кръводарителите", е казала заместник-министърът на образованието проф. Нели Косева при получаването на отличието.