Карго пратката е идвала от Мексико
На брифинг пред медиите апелативният прокурор на София Радослав Димов и служители на Агенция „Митници“ дадоха повече подробности за задържана пратка с наркотици в столицата.

"Служители на отдел „Борба с наркотрафика“ са селектирали карго пратка, пристигаща от Мексико с два вида съдържание на товара. При извършените тестове са намерени 450 бутилки екстракт от ванилия, като са открити 450 литра течен метамфетамин", поясни Стефан Бакалов, шеф на специализирания отдел „Борба с наркотрафика” и началник на отдел „Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София.



Относно стойността на наркотичното вещество бе пояснено, че то възлиза на около 11 млн. лв., като на "черния пазар" може да достигне и до 30-40 млн. лв. Откритото количество, след разрешение на съда и прокуратурата, след даден етап се унищожава.

Агенция


"Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите. Основни производители на метамфетамин в света са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша. Само един случай има по-фрапантен, когато в Австралия, преди 6 месеца, откриха 540 литра течен метамфетамин. Той се пренася много лесно", каза още Стефан Бакалов.


"Образувано е досъдебно поризводство и оперативно-издирвателни действия в средната част на България. На няколко адреса са направени претърсвания, задържахме получателят на пратката и бяха изети телефони и лаптопи, които представляват интерес по делото", поясни още той.

"Името на получателя на пратката в момента е следствена тайна", каза още той.

Агенция "Митници"

"Към момента на получателя на пратката е повдигнато обвинение. Наказанието по закон е от 10 до 15 гогини затвор и глоба в размер на 100 000 - 200 000 лв. Важното е, че около половин тон наркотик няма да стигне до улиците", това каза Иван Кочиев от агенция "Митници".