Нора Ананиева
Нора Ананиева / БГНЕС
На 83 години почина Нора Ананиева - бивш политик, вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов през 1990 г.
 
Нора Ананиева е родена е на 30 март 1938 година в Ловеч. Завършва Немската гимназия в града, учи право в Софийския университет, след което е чиновник в общината в София. Нора Ананиева е един от водачите на БСП през 90-те години.

Достига до поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет. От 1960 година е член на БКП. 

През годините Ананиева работи в Института за съвременни социални теории, където достига до длъжността заместник-директор, преподавател е във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, през 1986 година оглавява катедра „Международни отношения“ и става професор.

След Ноемврийския пленум на ЦК на БКП през 1989 година Нора Ананиева става едно от новите лица във висшето ръководство на партията – от 1990 година е член на Висшия съвет, от 1991 година – Изпълнителното бюро. През февруари 1990 година е избрана за вицепремиер в първия, а през септември – и във втория кабинет на Андрей Луканов. През 1990 година става съпредседател на Демократичния съюз на жените. След отстраняването на правителството на Луканов, Ананиева е председател на парламентарната група на БСП (1990 – 1994) и заместник-председател на Народното събрание (1994 – 1997).

След прекратяване на парламентарната си кариера работи като директор на „Център за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП“.

Президентът Румен Радев изказва съболезнования на семейството, приятелите и близките
на проф.Нора Ананиева по повод нейната кончина, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Отечеството ни се разделя с достоен политик, общественик и преподавател и с една от най-емблематичните личности на лявото интелектуално пространство", заявява президентът.

Държавният глава отбелязва и приноса на Нора Ананиева като вицепремиер на България и заместник-председател на Народното събрание. 

"Научните трудове на проф. Нора Ананиева на политическа и правна тематика са неотделима част от нашето съвремие, чиято оценка тепърва ще бъде давана от времето", посочва още президентът Румен Радев.