Отхвърлиха едно от проектопредложенията за промени в изборното законодателство
Отхвърлиха едно от проектопредложенията за промени в изборното законодателство / cнимкa: Sofia Photo Agency
Мая Манолова, БСП
17812
Мая Манолова, БСП
Елиана Масева, ДСБ
  • Мая Манолова, БСП
  • Елиана Масева, ДСБ

Временната парламентарна комисия за промени в изборното законодателство отхвърли чрез гласуване един от четирите законопроекта за промени в Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България. При обсъждането беше отхвърлено предложението на ОДС.

 

Мая Манолова, член на комисията, коментира в предаването „Денят” на Дарик, че причините за това са, че „от правнотехническа страна това е законопроект, който предлага приемането на един съвсем нов закон за евроизборите, а останалите са предложения за изменение в съществуващите закони”. „Предвид факта, че само преди две години във връзка с първите евроизбори у нас беше приет съвсем нов закон за избора на наши представители в европарламента, и този закон сработи и не показа някакви съществени недостатъци – приемането на абсолютно нов закон е неприемливо и е против елементарните правила за устойчивост и стабилност на законодателството”, каза още тя.

 

Манолова уточни още, че предложението на ОДС включвало „неприемливи решения”. „Райониране на 20 избирателни района, създаване на открити кабини, в които гражданите да упражнят правото си на глас, намаляване прага на преференцията – практически премахване на прага на преференциалното гласуване и въвеждане на задължителни преференции”, допълни тя.

 

Според Елиана Масева от ДСБ, също член на временната комисия за промени в изборното законодателство, отпадналия законопроект на ОДС е бил най-смислен и е решавал „много проблеми, породени от практиката”. Според нея гласуването за отпадането му е било тенденциозно и с това се обслужват политически интереси. В предаването "Денят" тя коментира още, че "не може изборно законодателство да се приема в последния ден и час". "Това нагнетяване да се реформира избирателната система и да се реформира политическата система в положителен смисъл в България не се doказа от действията на управляващата тройна коалиция", каза още Масева.

 

Коментарите на Мая Манолова от БСП и Елиана Масева от ДСБ, членове на временната комисия за промени в изборното законодателство в НС, чуйте в прикачените аудиофайлове.