Отчуждават частни имоти по улеснена процедура
Отчуждават частни имоти по улеснена процедура / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Частни имоти да бъдат отчуждавани по улеснена процедура заради изграждането на големи общински обекти от важно значение. Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, които парламентът одобри на първо четене. Те са внесени от председателя на комисията по регионална политика и местно самоуправление от ГЕРБ Любен Татарски.

По думите му, тези изменения са в следствие на поправките в Закона за държавната собственост, които парламентът одобри в края на октомври. Една част от промените в него бяха свързани с отчужденията на имоти с цел ускоряване на изграждането на инфраструктура.

Целта е в максимална степен да се осигури приоритетното и своевременно изграждане на общински обекти - публична общинска собственост от първостепенно значение за общините. В законопроекта се дава легална дефиниция на понятието обекти от първостепенно значение. Предлага се основание за започване на процедурата да бъде одобрен подробен устройствен план, за който общинския съвет е допуснал предварително изпълнение и разпореждането за предварителното изпълнение на който е влязло в сила.

Предвижда се правната възможност общината да може да влезе във владение на имоти или на части от тях, представляващи незастроени земеделски земи или гори и земи от горския фонд, и да започне строителството преди влизане в сила на заповедта за отчуждаване. Това става при условие, че е издадено разрешение за строеж на обекта и определеното в заповедта за отчуждаване обезщетение е преведено по сметка на правоимащите.

В законопроекта е записано, че ако в определения в закона срок дължимото обезщетение не бъде преведено по сметка на правоимащите, заповедта за отчуждаване се обезсилва. Предлагат се и разпоредби, регламентиращи сроковете и условията, в които собственици на отчуждени имоти могат да предявят исканията си за отмяна на отчуждаването.