Отцепници от РЗС: Подписката за конституция е манипулирана под натиск от Янев
Отцепници от РЗС: Подписката за конституция е манипулирана под натиск от Янев / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Отцепници от РЗС: Подписката за конституция е манипулирана под натиск от Янев
38213
Отцепници от РЗС: Подписката за конституция е манипулирана под натиск от Янев
  • Отцепници от РЗС: Подписката за конституция е манипулирана под натиск от Янев

Подписката на РЗС за свикване на референдум за нова Конституция е била манипулирана, но това е станало под натиска на лидера на партията Яне Янев. Това обвинение отправиха Тодор Великов и Атанас Железчев, които подадоха оставка от РЗС. Те допълниха, че фалшификации са правени от двама души от партията, които сега се притесняват, че вината ще им бъде прехвърлена. Великов и Железчев допълниха, че имат подозрения за използвани лични данни на хора, взети от полиците им в застрахователни компании.

Лидерът на партията Яне Янев и Атанас Семов заявиха, че ще внесат сигнал до прокуратурата как двама агенти на ДАНС са манипулирали подписката.

Напусналият РЗС Тодор Великов обясни, че за месец и половина от началото на подписката за референдум са били събрани 36 000 подписа. Тогава Великов все още е работил при Яне Янев. Следващите месец и половина, когато той вече не в редиците на РЗС, са събрани над 500 000 подписа.

„Как и по какъв начин, аз ще продължавам да следя, защото вярвам на българските институции, на проверката, която се прави за това, но няма да допусна хора от РЗС, които са били карани да правят нещо нередно, да пострадат заради това, за да може да оцелее този или онзи", категоричен е Великов.

Той обясни, че манипулации с подписката са правени в няколко посоки. Двама членове на РЗС се притесняват, че ще бъдат обвинени във фалшификации, които са били притискани да направят. Тодор Великов допълни, че в подписката са били записвани данни на хора, които са взети от полиците им в застрахователни компании: „Може да са предоставени от някой недобросъвестен служител на тази застрахователна компания. Все пак нека оставим компетентните органи да работят по този въпрос".

Великов каза още, че вероятно аудиозаписът, с който разполага председателят на парламента Цецка Цачева и стана повод за искане на проверка на подписката, показва част от манипулациите. Депутатът заяви още, че Яне Янев крие документи в сейфа си. Великова заплаши, че ако Янев не спре със скандалите, той ще покаже документите: „Това смятам, че точно в този етап няма да го направя, но ако продължават да тиражират клевети и неистини по мой адрес, ще го направя".

Депутатът обаче отказа да конкретизира какви са документите и заяви, че на този етап няма да ги разкрие. Той предупреди, че Янев е способен да инсценира инцидент със себе си и да обвини правителството в него.