От УНИЦЕФ предвиждат семейна грижа за децата от институциите
От УНИЦЕФ предвиждат семейна грижа за децата от институциите / снимкa: Sofia Photo Agency

Нови социални услуги и осигуряване на семейна грижа за децата от институциите предвижда проект на УНИЦЕФ, който започва да се реализира в Русенска област. Проектът е на стойност 300 хиляди евро и се финансира от кралство Нидерландия. Началото му беше поставено с подписите на нидерландския посланик у нас Вилем ван Ее и представителя на УНИЦЕФ за България Октавиан Бивол.

В рамките на две години по проекта ще бъдат преструктурирани социалните институции в русенска област и ще бъдат изградени алтернативни услуги, обясни Цветелина Бонова от УНИЦЕФ.

"Единственият принцип, който трябва да се спазва е, че всяко дете трябва да има достъп до социални услуги. Все още се изследват точно нуждите в цялата област. Трябват допълнително дневни центрове, трябва подкрепа към семействата, мобилни екипи”, каза Цветелина Бонова.

През последните три години децата в институции у нас са намалели с 18 процента. 12 деца са изведени от дома в Могилино, където все още живеят над 40 деца и младежи. Предстои тяхното извеждане и окончателното затваряне на дома.