Организират втори протест срещу ACTA
Организират втори протест срещу ACTA / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Организират втори протест срещу ACTA в събота
50521
Организират втори протест срещу ACTA в събота
  • Организират втори протест срещу ACTA в събота

България изцяло да спре участието си в ACTA, а не просто да замрази ратификацията на споразумението. За това настояха организаторите на протеста срещу ACTA от 11 февруари. Те изразиха опасенията си, че има вероятност след време разговорите за евентуално присъединяване на страната ни към скандалното споразумение да бъдат подновени, както ще бъде възобновен и дебатът за шистовия газ.

Участниците в гражданската инициатива „Не на ACTA", подкрепят тезата на управляващите, че българското законодателство е достатъчно ефективно в частта, която урежда авторското право и защитата на интелектуалната собственост, затова не е необходимо страната ни да става част от спорното споразумение.

Един от организаторите на протеста от преди 2 седмици, Любен Ласкин коментира и твърдението на премиера Борисов, че изтеглянето на България от споразумението е успех на правителството, като го определи като игра на думи:

"За мен успех означава да положиш някакви усилия и да постигнеш нещо. Те какви усилия положиха? От тях само се искаше да кажат "ОК, замразяваме го". Като цяло е неуспех, че те въобще са го подписали, а оттам нататък това е някаква много странна игра на думи, на която много малко хора ще се хванат според мен".

От гражданската инициатива „Не на ACTA" , обърнаха внимание и на одобрения от парламента в началото на този месец законопроект за хазарта, като го нарекоха българската ACTA: "С една дребна разпоредба в него се въвежда всъщност контрол и филтриране на информацията. Т. е. реално това са същите положения, същата технология, която се въвежда и чрез споразумението ACTA".

Тази събота, отново ще се състои протест срещу ACTA. В знак на съпричастност няколко български сайта ще затъмнят страниците си, а други напълно ще спрат.