/ iStock/Getty Images
Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна, но само на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Топло, с максимални температури между 19° и 24°, а и минималните температури ще са високи: 8°-13°. В София минимална температура около 8°, максимална - около 20°. 

Поради създалата се синоптична обстановка с пренос на въздушни маси от югозапад, в челото на средиземноморски циклон, който ще преминава през северозападните райони от Балканския полуостров, над страната ще има висока концентрация на прах от Сахара. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. 

iStock/Getty Images

За 31 март е обявен жълт и оранжев код за силен и бурен вятър в цялата страна. Оранжев код за силен и временно бурен вятър с пориви до 25-30 m/s. е обявен за областите София-град, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Кърджали. Жълт код за силен и временно бурен вятър с пориви до 20-25 m/s. е обявен за областите София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Видин, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.

НИМХ

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа силен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-21°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето през април: От -2 до 30 градуса

Над планините облачността ще е предимно значителна и на места ще превали краткотраен дъжд, а по най-високите върхове - сняг. Ще духа бурен, по северните подножия и ураганен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 7°.

В петък вятърът ще остане от юг-югозапад, в Източна България и северно от планините - силен. Облачността ще е променлива, често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На места, повече в Западна България, ще има валежи от дъжд с краткотраен характер, ще има и гръмотевици. Ще остане топло за периода, особено в Източна България, където максималните температури ще са над 20°, а и минималните ще са високи: до 12°-14°.

В събота вятърът временно ще отслабне и в Дунавската равнина ще бъде западен, но по-късно през деня отново ще стане югозападен и ще се усили. На места отново ще превали, главно в планините и ще прегърми. Температурите слабо ще се понижат, но все още ще е сравнително топло.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА/НИМХ