/ Thinkstock/Getty Images
Опасна инфекция погуби живота на тригодишно дете в Лом. Става дума за менингококов сепсис, изключително рядка и тежка форма на менингококовата инфекция, който е слабо заразен, съобщи bTV. В неделя срещу понеделник в ломската болница постъпва момченце на 3,5 г. в тежко състояние.

3-годишно дете почина на път за болница (ВИДЕО)

То е било със свръхостър менингококов сепсис, най-тежката форма на сепсис, и е починало за броени минути, обясни д-р Георги Савков, управител на болницата в Лом. "Това е характерно за него, че се развива изключително бързо при здрави, прави, добре гледани деца, неболедуващи", допълни д-р Мая Бориславова от Инфекциозното отделение на болницата.

Националният консултант по инфекциозни болести потвърждава диагнозата, а Регионалната здравна инфекция изпраща епидемиологичен екип. Всички контактни лица са насочени към общопрактикуващите си лекари за наблюдение и за антибиотична профилактика с тубоцин, съобщи Таня Станкова от РЗИ – Монтана.

5-годишно момченце, лекувано от скарлатина, почина в Сливен

До края на миналата седмица детето е посещавало най-голямата детска градина в града. Трагичната вест разтревожи всички. Последният случай на заболяването в Лом е бил преди три години, но тогава детето е оживяло. Изследванията на хората, имали пряк контакт с детето, ще бъдат готови след четири дни. Според лекарите на този етап няма основание за паника.